bergbeklimmer teruggevonden gletsjer zwitserland

Vermiste bergbeklimmer na 37 jaar teruggevonden door terugtrekkende gletsjer

Na 37 jaar is het mysterie rondom een bergbeklimmer die in de buurt van de Matterhorn verdween opgelost. Door terugtrekkend gletsjerijs kwam het lichaam van de lang vermiste klimmer tevoorschijn. 

Enkele weken terug troffen andere klimmers de stoffelijke resten van de bergbeklimmer aan op de Theodulgletsjer, niet ver van de Matterhorn. Aan de hand van de resten van uitrustingstukken die in de buurt van het stoffelijk overschot werden gevonden, kon snel opgemaakt worden dat het niet om een recente vermissing ging. DNA-onderzoek gaf verder uitsluitsel. Het bleek om een Duitse bergbeklimmer te gaan die in 1986 vermist raakte. De Kantonspolitie van Zermatt verklaarde dat een grote zoekactie destijds geen resultaat opleverde, totdat het ijs deze zomer zo ver terugtrok dat de resten van de klimmer weer tevoorschijn kwamen. 

Vaker vondsten in gletsjers

Dat gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Door de klimaatverandering trekken overal ter wereld gletsjers zich steeds verder terug waardoor zaken die jaren of zelfs eeuwenlang in het ijs verborgen waren, bloot komen te liggen. In de laatste jaren zijn daardoor meerdere opmerkelijke vondsten gedaan, zelfs complete vliegtuigen zijn teruggevonden. In Canada werd vorig jaar zelfs een camera mét fotorolletje teruggevonden

Archeologische schatkamer, maar slecht nieuws

Er worden zo veel bijzondere historische vondsten gedaan dat archeologen soms wel spreken van een ware ‘schatkamer’ [Link naar https://bergwijzer.nl/nieuws/smeltende-gletsjers-zijn-schatkamer-voor-ar..., maar wel een treurige schatkamer, want niet alleen de gletsjers verdwijnen. Archeologen vrezen dat ze door de enorme snelheid waarmee het ijs smelt, niet alle vondsten op tijd kunnen terugvinden. Daardoor zouden niet alleen de gletsjers voor de toekomst verloren gaan, maar ook een groot deel van het verleden is dan voorgoed verdwenen. 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling