wat maakt langlaufen leuk

Wat maakt Langlaufen zo leuk?

Langlaufen heeft soms een wat stoffig imago. Mensen zien het vaak als een saaiere variant op skiën. Maar het is leuker dan je denkt en daarnaast ook nog eens goed voor je lichaam. Het is een laagdrempelige sport waar veel voordelen aan vast zitten!

Ontspannen

Tijdens het skiën ben je vaak op een drukke piste, omgeven door een heleboel andere skiërs die kriskras over de piste gaan. Dat betekent dat je vaak alert moet zijn, niet alleen voor jezelf, maar dus ook om te voorkomen dat je op een ander botst. Op die drukte zit je niet altijd te wachten. Als je even wil ontspannen en de rust wil opzoeken, is langlaufen vaak een goede optie. De loipes zijn minder druk en hectisch dan de skipistes. Je kan de lange wachtrijen van de skiliften overslaan en meteen beginnen met je tocht in de natuur. Er is geen betere manier dan om tussen de besneeuwde bomen te kunnen onthaasten en je even helemaal één te voelen met de natuur.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Langlaufen leuke sport

Makkelijk te leren

Waar het leren van op de ski’s staan erg lang duurt, heb je langlaufen relatief makkelijk onder de knie. Na een halve dag les weet je genoeg om zelfstandig op stap te gaan. Zeker de basis van langlaufen in de klassieke stijl, waarbij je in de loipe blijft, is redelijk eenvoudig te leren, waarna je -met wat coaching- zelf je ervaring kan opdoen.  
Dat wil trouwens niet zeggen dat langlaufen zomaar makkelijk is. Langlaufen is meer als bergwandelen: je kan makkelijke routes kiezen, maar er zijn ook allerlei zaken die routes moeilijker maken. Meer hoogteverschil, steilere beklimmingen en afdalingen, meerdere soorten langlauf-stijlen. En ook dat is dan weer zo iets dat langlaufen leuk maakt: je kan er altijd een uitdaging van maken.


Meer inspiratie voor je wintersport? Ontdek SNOW explorer, hét magazine voor de avontuurlijke wintersporter.


Goedkoop

Voor een uitstapje naar een skipiste ben je vaak al een heleboel geld kwijt aan de spullen. Bij het langlaufen liggen die prijzen een stuk lager. Zo wordt je vakantie geen enorme uitgave.
Daarnaast ben je minder afhankelijk van skiliften. Dat kan ook een heleboel geld schelen.

Workout

Naast dat langlaufen ontspannend is, doordat je omgeven wordt door de natuur en de rust, is het tegelijk ook nog eens heel gezond. Je werkt aan je uithoudingsvermogen, coördinatie van de spieren, balans én kracht. Een echte workout, die je niet moet onderschatten dus. Leuk en ook nog eens gezond; de perfecte combinatie die je niet vaak tegenkomt!

Vrijwel overal te doen

Bijna bij elke skipiste zijn ook langlauf gebieden te vinden. Maar omdat je voor langlaufen geen lange en steile hellingen nodig hebt, kun je in meer gebieden langlaufen dan skieën. Als er maar genoeg sneeuw ligt. Dat betekent dat je zelfs dicht bij huis een langlauftocht kan maken. Als het weer meezit natuurlijk. Als er genoeg sneeuw ligt, kan je in de Ardennen al prima uit de voeten. Dit is natuurlijk anders dan de Alpen, maar als je er een weekendje tussenuit wil is het een mooi langlaufgebied. Ook het natuurgebied de Hoge Venen biedt je een prachtige omgeving om te langlaufen.
Als je de hogere bergen op wil zoeken vind je op talloze plekken in de Alpen mooie routes, voor beginners én voor gevorderden. Daar langlauf je in de meest afgelegen gebieden omgeven door glooiende bergen en besneeuwde bomen. En Scandinavië is ook een écht langlaufgebied. In Finland en Noorwegen kun je dagenlange tochten op de langlaufski's maken. Ontspannener ga je het niet krijgen!

Ontdekken

Tijdens een langlauftocht is ook veel te ontdekken.Al was het maar omdat je meer tijd hebt om om je heen te kijken. Je gaat immers niet zo hard als op de skipiste. En dan kom je met een beetje geluk een dierenspoor, dieren, of gewoon prachtige uitzichten tegen. 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!