Loch Lomond

De lange afstandsroutes in de Schotse Hooglanden

Door de Schotse Hooglanden lopen prachtige wandelroutes. Deze vijf meerdaagse tochten kun je zonder tent lopen, al moet je op sommige trajecten wel reserveren om zeker te zijn van een overnachting, zeker in het hoogseizoen. 

Begin- en eindpunt van alle routes zijn goed met openbaar vervoer te bereiken, maar onderweg kan het openbaar vervoer problematisch zijn. Van de routes zijn gidsen en speciale kaarten te krijgen, met uitzondering van de Kintyre Way, waarvoor blad 62 en 68 van de OS kaart 1:50.000 nodig zijn. De routes zijn gerangschikt naar zwaarte.

West Highland Way

West Highlandway - SchotsehooglandenLengte: 152 km. Heuvelachtig terrein, hoogste punt ca 550 m.
De WHW is de populairste langeafstandsroute van Groot-Brittannië. Deze loopt van Milngavie, aan de noordrand van Glasgow, tot Fort William. Er is een prachtige etappe door de loofbossen aan de oever van Loch Lomond, maar de route voert ook urenlang over eenzame, kale moors. Mei en de zomermaanden zijn daarbij de drukste periode. Accommodatie is aanwezig, mei en zomermaanden zijn het drukst. Voor ervaren, goed uitgeruste wandelaars (Voor de liefhebbers is er de Highland High Way, een ongemarkeerde bergwandelvariant op de West Highland Way).
Meer info: www.west-highland-way.co.uk

Rob Roy Way

Robroy Way- Schotse HooglandenLengte: 127 - 148 km. Heuvelachtig terrein en lange dagtrajecten.
The Rob Roy Way is een meerdaagse wandeling dwars door de Trossachs en de Southern Highlands. De tocht voert langs de plekken waar Rob Roy MacGregor leefde, vluchtte en vocht. Rob Roy was de Schotse Robin Hood.
Meer info: www.robroyway.com

Kintyre Way

Lengte: 141 km. Heuvelachtig terrein, hoogste punt ca. 350 m
Zigzagt over het schiereiland Kintyre van Tarbert tot Dunaverty aan de zuidpunt. De zee is nooit ver weg. Moorland, waar het terrein drassig kan zijn, wordt afgewisseld met bos en trajecten langs kustweggetjes.
Meer info: www.kintyreway.com

Great Glen Way

Great Glennway - Schotse HooglandenLengte: 117 km. Af en toe wat klimmen; de boswegen volgen de hoogtelijnen. Hoogste punt ca 350 m. De Great Glen Way volgt het Caledonisch Kanaal en de heuvelruggen boven een serie schitterende lochs (waaronder het beroemde Loch Ness - plastic monster aan de route) van Fort William naar Inverness. Je loopt over oude jaagpaden, bos- en landwegen. Bij droog weer zijn bergschoenen niet nodig. De Great Glen Way kan langs een iets andere route ook gefietst worden.
Meer info: www.greatglenway.com

Speyside Way

Lengte: 135 km, meestal vlak terrein behalve op de afsteker naar Tomintoul, waar de route tot 570 m klimt. Deze route, deels uitgezet over het fraai 'begroende' tracé van een verdwenen spoorweg, volgt het dal van de rivier de Spey van Aviemore naar de zee en eindigt in het vissersplaatsje Buckie. Afwisselend landschap met boerderijen, bos, hei en whiskystokerijen. Bij droog weer zijn bergschoenen niet nodig. Er zijn plannen de route stroomopwaarts te verlengen.
Meer info: www.speysideway.org

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.