world cleanup day

World cleanup day

17 september 2022 is het World Cleaup Day. Overal ter wereld gaan mensen naar buiten om zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval is een van de grootste ergernissen voor veel vakantiegangers. Op World Cleanup Day kun je daar wat aan doen!

Leave nothing but footprints

Al in 1939 verspreidde de Nederlandse ANWB posters met de slogan “Laat niet, als dank voor 't aangenaam verpoozen, den eigenaar van het bosch, de schillen en de dozen”. Daaruit blijkt wel dat het probleem met zwerfafval in de bergen oud is. Inmiddels is de kreet "Leave nothing but footprints" ook bekend geworden. En dat geeft al aan dat het probleem nog altijd niet is opgelost. Maar dat is geen nieuws eigenlijk. Iedereen heeft wel eens een wikkel van een mueslireep, een leeg frisdrankflesje of papieren zakdoekjes langs een pad zien liggen. Dat is natuurlijk geen gezicht en als een dier het per ongeluk opeet, kan die er ook nog flink ziek van worden. En het ergste: als niemand het opruimt, blijft het plastic altijd in de natuur. In 2018 bleek dat zelfs in de meest afgelegen delen van Zwitserland sporen van plasticvervuiling te vinden zijn. Onderzoekers gaan ervan uit dat veel van die plastic resten op plekken waar niet of nauwelijks mensen komen, er door de wind naartoe geblazen zijn. Dat bevestigde maar eens te meer dat we zorgvuldig met ons afval om moeten gaan en afval dat overal en nergens ligt, zo snel mogelijk op moeten ruimen. En dat is precies waar World Cleanup Day om draait!  

Opruimacties overal ter wereld

Zoals gezegd gaan op zaterdag 17 september 2022 overal ter wereld mensen naar buiten om zwefafval op te ruimen. Vaak gebeurt dat in grote georganiseerde evenementen. Die worden overal georganiseerd. Wil je weten of er in de buurt van jouw huis, of van jouw vakantieadres een opruimevenement plaatsvindt? Kijk dan even op de website van de World Cleanup Day

Ploggen en plandelen

Maar je hoeft natuurlijk niet naar een evenement, je kan ook zelf wat doen! Bijvoorbeeld door een extra vuilniszakje mee te nemen tijdens je bergwandeling. Als je dan onderweg wat zwerfafval tegenkomt, kun je dat makkelijk mee terug naar het dal nemen, en daar op de juiste plek weggooien. Wist je trouwens dat daar zelfs een term voor is verzonnen? In Zweden is men al lang bekend met ‘Plogging’ een samenvoeging van het ‘plocka up’ (Zweeds voor oprapen) en jogging. In het Nederlands wordt dat vaak verbasterd naar ‘plandelen’. Inderdaad, een samenvoeging van plocka up en wandelen. Maar natuurlijk mag je het ook gewoon ‘opruimen’ noemen. Let er natuurlijk wel op dat je er zelf niet al te vies van wordt. Het is een goed idee om als dat kan een prikstok mee te nemen, dan krijg je geen viezigheid aan je handen. 

Laat zelf ook niks achter! 

Natuurlijk is het ook fijn als je er zelf voor zorgt dat er geen extra afval bij komt in de natuur. Let dus goed op waar die lege wikkels van snoep en snacks blijven, want ze waaien zo je jaszak uit! En probeer zo min mogelijk afval in afvalbakken op de berg achter te laten. Neem in plaats daarvan het afval zelf mee naar het dal en deponeer het daar. Doe dat ook met schillen van fruit! Want wist je dat het jaren duurt voordat een bananenschil helemaal vergaan is?

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?