app zwitserse reddingsdiensten

Zwitserse bergredders hebben nieuwe app

De Zwitserse reddingsdienst REGA heeft een nieuwe app voor mensen die de bergen intrekken. Met de app kun je als bergwandelaar in geval van nood makkelijk de reddingsdiensten waarschuwen.

De belangrijkste functie van de app is het snel en eenvoudig waarschuwen van de reddingsdiensten. Met de app geef je met een druk op de knop alle belangrijke informatie door die Rega nodig heeft om je te helpen als je in nood bent. In een keer stuurt de app je locatie, maar ook een aantal belangrijke persoonlijke gegevens over jou naar het controlecentrum. Handig, want zo hoef jij niet meer uit te zoeken waar je je ongeveer bevindt, en hoeven de redders, als je daar niet helemaal zeker van bent, ook niet meer naar je op zoek. Handig, want dat scheelt veel kostbare tijd.

Verbinding met Rega

Tegelijkertijd wordt er een telefoonverbinding opgezet, zodat de mensen in het controlecentrum je nog even kunnen spreken. Dat is belangrijk, want met zo’n telefoongesprek kunnen de telefonisten bepalen of ze überhaupt moeten uitrukken, en zo ja, met welk materiaal.

Meekijken met de app

Een handige extra functie in de app, is dat de app kan bijhouden waar je (of dan in ieder geval je smartphone) geweest is. Mocht je zelf geen noodoproep kunnen verzenden, dan kan REGA met de gegevens uit de database uitzoeken waar je bent geweest en daarmee een schatting maken van waar ze moeten zoeken. Die gegevens kun je ook met drie contacten uit je telefoon delen, zodat vrienden of familie weten wanneer ze reddingsdiensten moeten waarschuwen, mocht je eens in je eentje in de bergen op pad zijn. Die contacten kunnen ook via de app ‘meekijken’. Mocht je niet reageren op berichten, of mocht je telefoon plotseling lang op dezelfde plek blijven, dan kunnen zij dat laten weten aan de reddingsdiensten.

Natuurlijk heb je op veel plekken in de bergen geen, of slecht bereik met je telefoon. Om te voorkomen dat je voor nare verrassingen komt te staan, heeft de app ook een testfunctie, waarmee je kan testen of de app en het controlecentrum elkaar kunnen bereiken. 

De Rega-app is gratis te downloaden voor iphones en android-toestellen.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.