Asturias brengt kosten voor reddingen in rekening

Een 29 jarige bergbeklimmer die 29 oktober 2016 in de buurt van Picu Urriellu (Asturias) gered moest worden door een helikopter, dient de kosten van deze reddingsactie terug te betalen. De verwachting is dat er meer van deze “claims” gepresenteerd gaan worden aan bergbeklimmers die in Asturias de bergen in gaan en na een ongeval een beroep doen op reddingsdiensten.

Tekst: Gerrit Kruis

De Federación Deportes de Montaña y Escalada Asturias (FEMPA) heeft afgelopen week naar haar leden een waarschuwend bericht uit laten gaan dat autoriteiten dit jaar volmacht hebben gekregen om over te gaan tot terugvordering van de gemaakte kosten. In totaal gaat dat nu acht maal gebeuren. Twee van deze gevallen (waaronder het incident bij Urriellu) bevinden zich in de bergsfeer. De autoriteiten van Asturias beroepen zich op een autonome wet die in 2014 is ingesteld. Daarin staat dat verschillende sporten, waaronder bergbeklimmen (dus niet wandelen!) en brandingsurfen automatisch in de categorie “risicovol” vallen. In diverse berichten neemt de FEMPA een harde stelling in tegen het besluit van de autoriteiten. Volgens de bergsportvereniging was er op geen enkel gebied sprake van “onzorgvuldigheid” of “nalatigheid”. De persoon in kwestie was zeer geoefend, had de juiste uitrusting en fysieke conditie en de weersomstandigheden waren buitengewoon goed. Vreemd bovendien is het gegeven dat de wetgeving stelt dat uitsluitend bergen beklimmen risicovol zou zijn en bergen bewandelen niet.

Discussie over voorwaarden

Woordvoerders van de FEMPA komen nu met voorbeelden aan dat iemand die zijn knie verdraait bij het wandelen in de bergen niet hoeft te betalen en iemand die zijn knie verdraait terwijl hij aan een klimtouw hangt wel dat risico loopt. Bovendien denkt de bergsportfederatie (andere bergsportfederaties en ook de reddingsdiensten in Spanje delen deze mening) dat deze maatregelen een flinke drempel zal gaan opwerpen en dat mensen in het vervolg zullen gaan overwegen om de hulpdiensten niet in te schakelen terwijl dat uiteindellijk wél nodig zou moeten zijn. De totale kosten van de reddingsactie bedroegen €5960. 

Advies van de FEMPA

In 2015 kwamen in de Spaanse bergen 103 mensen om het leven duizenden raakten gewond bij ongevallen. Indien men bergsporten wil gaan beoefenen wordt er sterk geadviseerd om zich aan te sluiten bij een bergsportfederatie zodat men in veel gevallen automatisch verzekerd is. Bezoekers die tijdelijk naar de Spaanse bergen komen wordt aangeraden een goede reisverzekering af te sluiten waarin diverse buitenactiviteiten zijn opgenomen. Of de betreffende persoon aangesloten was bij een bergsportfederatie en/of afdoende verzekerd was, is onbekend.

Spanje is niet het enige land waar de kosten van bergreddingen stof doen opwaaien. In 2014 klaagden de bergredders in het Oostenrijkse Salzburg over het grote aantal mensen dat onverzekerd de bergen in trok, en achteraf de redding weigerde te betalen. Daarom is het verstandig om voor je vakantie de voorwaarden van je reisverzekering goed te controleren. 

 

Gerrit Kruis beheert samen met zijn vrouw Corrina Bed and Breakfast Casa Alamos in de Spaanse Pyreneeën. 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?