wandelkleding warmte

Goede wandelkleding voor de warmte

Bij wandelkleding denk je misschien aan kleding waarmee je je inpakt tegen storm, regen en wind. Maar denk ook aan de zomerse warmte. Ook bij warm weer is goede wandelkleding van belang, om je te beschermen tegen de warmte en het felle licht. Maar wat is eigenlijk goede kleding als je met warm weer de bergen in trekt?

Licht!

De term licht kan slaan op zowel de kleur als op het gewicht van je kleding. Als eerst is het verstandig om geen zware, dikke stoffen aan te trekken. Toegegeven, een stevige wandelbroek kan bescherming bieden tegen schuren en schaven langs de rotsen, maar tegelijk zijn die stoffen ook warm en vragen ze extra inspanning van je lichaam. Hoewel kleding met weinig gewicht wel fijn is, moet je uitkijken dat je kleding niet te dun is. Een ragfijne omslagdoek, zal UV-straling nauwelijks tegenhouden.

Ook kan licht op de kleur slaan. Volgens een bekende volkswijsheid weert lichtgekleurde kleding de hitte beter dan donkere kleding, maar de kleur van je kleding lijkt in werkelijkheid weinig uit te maken als het aankomt op hitte. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is tussen donkergekleurde en lichtgekleurde kleding, als het op warmte aankomt. Wat betreft UV-straling is dat anders. Daar zagen onderzoekers wél verschillen. Witte kleding laat merkbaar meer UV-straling door dan donkergekleurde kleding. De donkere kleuren absorberen de straling, waardoor die niet je huid bereikt. Ook felgekleurde kleding werkt daarbij. Als je niet wil verbranden, kun je dus beter een zwart, donkerblauw, groen, shirt aantrekken, of juist voor lekker fel geel of rood gaan. 

Geen katoen!

Katoen neemt veel vocht op, maar houdt dat vocht ook goed vast. Resultaat: al dat zweet blijft nog uren in je kleding zitten, waardoor je met een drijfnat shirt door de bergen wandelt. Sowieso is dat niet comfortabel, maar als je net in de schaduw van een berg staat, of door dat winderige dal wandelt, is dat ook nog eens behoorlijk koud. Kies daarom voor stoffen die vocht niet alleen opnemen, maar ook goed afvoeren. Dan loop je niet de hele dag met een nat pak.

Ademende kleding met ventilatiemogelijkheden

Soms moet je je op een warme dag wel inpakken. Bijvoorbeeld als je een hele dag door de stromende regen wandelt, dan moet je toch echt iets aan waarmee je de regen buiten houdt. Zorg er wel voor dat die waterdichte laag kan ventileren, want anders ben je door al het zweet alsnog drijfnat. Kies voor een jas van ademende stoffen, het liefst met een flink aantal ventilatieopeningen die je dan natuurlijk open ritst. Dan kan die warme lucht weer onder je jas vandaan ontsnappen.

Draag die pet

Zeker als de zon schijnt, en dat gebeurt nogal eens op een warme dag, is het verstandig om een pet op te zetten. Uiteraard geen dik gevoerd exemplaar, maar wel een met een goede zonneklep. Die houdt de zon uit je gezicht, waardoor je niet zo snel verbrandt, maar veel belangrijker nog: een pet beschermt je ook tegen een zonnesteek.

Korter is niet altijd beter

In hetzelfde opzicht is korter niet altijd beter. Als het warm is, heb je misschien al snel het idee dat kortere broekspijpen en kortere mouwen luchtiger en dus comfortabeler zijn. Maar dat is niet altijd zo. Soms is het zelfs beter om juist weer een langere broek of lange mouwen aan te trekken. Als de zon hard brandt, betekent meer blote huid ook weer meer kans op verbranding. Beter is het om dan iets luchtigs met lange pijpen of mouwen aan te trekken. En die brandende hitte komt niet alleen van boven. Als je over een zonnige steenhelling loopt, weerkaatsen de stenen de warmte ook nog eens. De hitte komt dan dus van twee kanten. Veel mensen krijgen dan vaak last van wandelbenen, een vorm van huidirritatie die naar alle waarschijnlijkheid mede wordt veroorzaakt door hitte die van de ondergrond op je benen afstraalt. Een lange helpt om je benen te beschermen tegen die warmte van onderaf. . 

Een andere reden om niet zomaar in een hemd te lopen: de hengsels van je rugzak. Als je in een hemd loopt, gaan de hengsels van je rugzak eerder schuren over je blote huid, met pijnlijke plekken als gevolg. Een t-shirtje is dan de meest eenvoudige manier om dat te voorkomen. 

Extra kleding mee!

Over het drielagenprincipe van bergwandelkleding raken we niet uitgeschreven. Dat je bij het kiezen van je wandelkleding altijd in laagjes moet denken, is dan ook wel een van de meest elementaire stukjes kennis die je voor een bergwandeling moet kennen. Maar als de temperaturen oplopen, moet je er natuurlijk niet aan denken om al die lagen aan te trekken. Maar neem ze wel mee! Ook al is er geen wolkje aan de lucht, het weer kan altijd omslaan. En anders kan er soms een venijnig windje staan op de top van een berg, of op een graat en dan koel je snel af in je bezwete t-shirt. Op zo’n moment is het fijn als je een extra laagje kleding bij je hebt om aan te trekken. Onder bergwandelaars is het ook een goed gebruik om even een droog shirt aan te trekken als ze de top van een berg hebben bereikt. Dus een extra shirt in je tas, is nooit verkeerd.

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past