wandeltijd berekenen bergwandeling

Hoe bereken je hoe lang je bergwandeling duurt?

Als je een tocht gaat plannen is één vraag heel belangrijk: hoe lang doe je over een tocht? Maar waar we in ons vlakke land uit kunnen gaan van een gemiddeld wandeltempo van pakweg 4,5 kilometer per uur, kan dat in de bergen niet. Hoe reken je uit hoe lang je over je tocht doet?

Om de tijd van een wandeling te berekenen bestaan verschillende formules, maar een aantal zaken hebben ze gemeen. Ze gaan allemaal uit van een gemiddelde snelheid die je als wandelaar over een vlakke ondergrond aflegt en verrekenen dat met een aantal hoogtemeters. Sommige formules houden daarbij ook rekening met dalen of klimmen, andere niet. De Duitse Alpenvereniging gaat ervanuit dat je in een uur:

4 kilometer horizontaal aflegt
300 meter per uur stijgt
500 meter per uur daalt

Een basisformule is dan als volgt:

Wandelafstand horizontaal, bijvoorbeeld 8 km. Hoogteverschil: 900 meter klimmen.

8 km à 4 km per uur = 2 uur
900 meter gedeeld door 300 = 3 uur

Regel: “halveer de kleinste waarde, tel die op bij de grootste waarde”:

halveer 2 = 1
tel die op bij 3 = 4

Je doet dus bij benadering 4 uur over de tocht.

wandeltijd berekenen bergwandeling


Meer tips, kennis en inspiratie voor je volgende wandeling in de bergen? Volg ons op Facebook, en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan mis je niks!


De Zwitserse rekenmethode

De Zwitserse Alpenvereniging gebruikt iets andere getallen. Zij gaan ervanuit dat je klimmend 400 meter in een uur aflegt, en dalend 800 meter. Horizontaal gaan ze er net als de Duitsers vanuit dat je vier kilometer per uur aflegt.

Pauzes niet meegerekend!

Bij het berekenen van je wandeltijd is één ding erg belangrijk: de bovenstaande formule houdt geen rekening met pauzes of ander oponthoud. Als je berekent dat je acht uur over je tocht doet, betekent dat dus acht uur aan één stuk lopen, zonder pauzes. Als je van plan bent om toch even neer te ploffen en van het uitzicht te genieten, moet je de tijd die je pauzerend doorbrengt dus nog optellen bij die acht uur. Het is trouwens helemaal geen gek idee om je pauzes echt te plannen en je daaraan te houden. Volgens een strak schema en een vast ritme pauzeren, is juist een handige manier om juist het meeste profijt uit die pauzes te halen

wandeltijd berekenen bergwandeling

Maar wat als je een ander tempo loopt?

De getallen in de rekenmethodes zijn uiteraard schattingen. Het kan goed zijn dat je sneller, of langzamer bent dan de tijd die je berekend hebt. Omdat het druk was en je dus wat langzamer loopt, omdat in topconditie bent en er daarom juist flink de pas in kan zetten, of omdat je de volgende dag nog een zware etappe van je huttentocht in het vooruitzicht hebt en dus wat krachten spaart. Waarom je sneller of langzamer bent, maakt niet uit, een bergwandeling is geen wedstrijd. Wél kan het interessant zijn om bij te houden wat jouw wandeltempo precies is. Probeer eens bij te houden hoe snel je bent en gebruik die getallen voor de rekenmethodes hierboven. Daarmee kun je veel nauwkeuriger berekenen hoe lang je over een stuk gaat doen!

De Deutscher Alpenverein heeft een online tool waarmee je makkelijk de verwachte tijd die je voor een wandeling nodig hebt, kan berekenen. Onmisbaar tijdens het plannen van een tocht! 

Mijn wandel-GPS vertelt toch al hoe snel ik ga?

Op je wandel-GPS kun je vaak zien hoe hard je loopt. Op basis daarvan berekent een GPS vaak al hoe laat je aankomt op de plaats van bestemming. Maar één ding doet je GPS niet: rekening houden met hoogtemeters. Je GPS ziet niet wat er nog gaat komen. Heb je dus een heel stuk relatief vlak gelopen, maar eindigt je tocht met een steile klim, dan kun je er bijna vanuit gaan dat de eindtijd die je GPS aangeeft, totaal niet klopt. Pak voor de zekerheid dus toch maar de kaart en de rekenmachine erbij!

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!