koeien alm

App moet botsingen tussen koe en wandelaar voorkomen

Koeien en bergwandelaars gaan niet altijd goed samen. In Zwitserland wordt een app getest die botsingen tussen koeien en wandelaars moet voorkomen.

Koeien en de Alpen horen bij elkaar. Naast de stilte is het geklingel van talloze koebellen over de Almen misschien wel een van de meest karakteristieke geluiden in de bergen. Maar koeien en bergwandelaars gaan niet altijd goed samen. Regelmatig komt het tot ongelukken omdat koeien in paniek wandelaars aanvallen. In het Zwitserse Graubünden wordt getest met een app, waarbij wandelaars op hun telefoon kunnen zien waar koeien zijn en waar ze dus beter niet kunnen komen.

Koeien ontwijken met een app

Het idee achter de app is vrij simpel. Rust een moederkoe uit met een GPS-tracker die bijhoudt waar de koe zich bevindt en laat dat in een app op je mobiele telefoon zien. Zo kan je als bergwandelaar in één oogopslag zien waar de koe en haar kalf zich -ongeveer- bevinden en waar je dus beter niet kan wandelen. Dat is precies wat het Zwitserse bedrijf AlpTracker met de app wil bereiken. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van al bestaande techniek, waarmee boeren hun vee op de almen in de gaten kunnen houden.

Botsingen tussen koeien en wandelaars

Het komt regelmatig tot botsingen tussen koeien en wandelaars. Letterlijk. Vaak voelen koeien zich bedreigd door wandelaars, of bijvoorbeeld door hun hond en kiezen dan voor de aanval. En als zo’n koe eenmaal aanvalt, leidt dat meestal tot ongelukken waarbij wandelaars raken, of erger. In Oostenrijk hebben zulke botsingen al toe geleid dat boeren wandelroutes afsluiten om te voorkomen dat hun vee wandelaars kan aanvallen. Daarmee wil de boer meteen voorkomen dat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor eventuele ongelukken.  

De Zwitserse app moet daar een creatievere oplossing voor worden. Doordat je als wandelaar zelf de koeien in de gaten kan houden, kun je makkelijker een alternatieve route kiezen, zodat je niet in het pad van een bezorgde moederkoe komt. Voor het zover is, moet je nog wel even wachten. Volgens de Zwitserse omroep SRF is de app nog in ontwikkeling. Tot die tijd moet je het doen met deze tips.

 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?