Dit is waarom klimmen goed is tegen stress

Dit is waarom klimmen goed is tegen stress

Hoe kan het dan dat klimmen goed is tegen stress? Klimmen is gezond voor je, je hebt wat afleiding en eenmaal boven voel jij je helemaal goed (als je geen hoogtevrees hebt dan). Dit zijn de redenen waarom.

Het is vanzelfsprekend goed voor onze gezondheid om er even uit te gaan en te bewegen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Natuurlijk komt dat vaak door de frisse lucht die ons goed doet en omdat ons lijf door regelmatig bewegen ook gezonder blijft, maar steeds meer onderzoeken tonen ook aan dat beweging ook voor onze geest goed is. Goed bewegen maakt je blij. En dat laatste geldt zeker voor klimmers en boulderaars. Heb je de top bereikt, dan voel je je gegarandeerd succesvol omdat je het hebt gehaald, en dat voelt niet verkeerd toch?!

Perfect voor de bureauwerkers

Een hele dag achter een bureau zitten is niet goed voor je. Dit komt omdat je meestal niet de beste houding hebt achter een bureau. Je postuur wordt er dus niet echt beter van. Veel mensen kijken daarbij ook nog eens veel naar beneden, bijvoorbeeld op hun telefoon of toetsenbord of wat er dan ook op hun bureau ligt. Klimmen vraagt het tegenovergestelde van je, je kijkt namelijk veel omhoog. En daar zullen je nek, schouders en rug erg blij van worden. Je recht je rug weer en zo kan je postuur kan zich weer herstellen. Dat maakt klimmen een perfecte sport voor mensen die dagenlang zitten!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Krachttraining

Klimmen is een goede krachttraining voor een aantal belangrijke spiergroepen, waaronder je buikspieren, triceps, schouderspieren, bovenbenen en je kuitspieren. Tijdens het klimmen gebruik je namelijk niet alleen je armen, maar je hebt je hele lichaam nodig. Dat zorgt ervoor dat je na een tijdje fanatiek klimmen vast stijf staat van de spierpijn, maar dat betekent alleen maar dat je een goede work-out voor je hele lichaam hebt gedaan.

Mentale vooruitgang

Klimmen helpt ook voor je mentale spreekwoordelijke spieren. Klimmen en boulderen vergt opperste concentratie, maar ook een stukje zelfvertrouwen. Tijdens een moeilijke klimroute zul je ongetwijfeld momenten hebben waarop je grenzen moet verleggen om die ene stap te durven zetten. Maar daarnaast is zo’n moeilijke route een ijzersterke training voor je motoriek en coördinatie, voor je balans en voor je oplossingsvermogen. Tijdens het klimmen of boulderen, ben je continue aan het nadenken over welke hand en welke voet je waar zet, en onbewust stuur je ook nog eens allerlei spiergroepen aan die je normaal niet zo vaak gebruikt. Van je vingertoppen tot het puntje van je tenen. En als alles dan eenmaal lukt en je helemaal boven bent, is dat natuurlijk een fijne impuls voor zelfvertrouwen, stemming en daarmee je mentale uithoudingsvermogen.

En dat is een van de mooiste voordelen van klimmen. De combinatie van trainingen én positieve ervaringen, lost in veel gevallen een hoop stress op. Dat de fysieke inspanning daarnaast ook nog eens een mooie uitlaatklep is, maakt van klimmen en boulderen een ideale sport voor mensen met een drukke en stressvolle baan. 

Dit is waarom klimmen goed is tegen stress

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?