Vakantie boeken regels corona

Vakantieplannen voor 2021? Hier moet je op letten!

Kunnen we komende zomer richting de bergen? Waar moet je op letten als je nu al een vakantie wil gaan boeken?

De coronacrisis is nog lang niet voorbij. Op dit moment gelden er nog strenge reisbeperkingen. Maar toch willen we wat vooruitkijken, zodat we, als het weer kan en mag, goed voorbereid op pad kunnen. Want eerlijk is eerlijk, daar zijn we allemaal wel aan toe. Maar waar moet je op letten bij het vooruitplannen van een vakantie in de bergen?

Reisadviezen

De reisadviezen zijn inmiddels allemaal wel bekend, maar ze worden regelmatig aangepast. Houd ze dus goed in de gaten, vanaf het moment dat je je eerste vakantie-ideeën opdoet, tot vlak voor vertrek. De reisadviezen zijn immers van grote invloed op wat er kan en mag, maar ook op wat je zelf aan voorbereidingen moet treffen en daarmee hebben ze ook veel invloed op bijvoorbeeld je reisverzekering, mocht er iets gebeuren. Omdat we inmiddels al een jaar met corona te maken hebben, zien veel verzekeraars eventuele problemen die ontstaan als een reisadvies voor een land door corona gewijzigd wordt, niet meer als iets onverwachts en worden kosten door zo’n gewijzigd advies niet meer gedekt.

Actuele reisadviezen voor landen in de EU en Noorwegen en Zwitserland vind je op deze website .


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Regels

In het verlengde van die reisadviezen zijn er ook allerlei regels waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld een negatieve corona-test die je nodig hebt om een land binnen te komen, documenten waarin de reden, de bestemming en allerlei andere zaken over je reis zijn vastgelegd, of een quarantaineperiode die je in acht moet nemen als je een land binnen bent gekomen. En omdat de vaccinatiecampagnes op veel plekken in Europa langzaam op gang komen, is het verstandig om ook eventuele regels over vaccinatiebewijzen op te zoeken. Dit soort regels kunnen van land tot land verschillend zijn, dus lees je goed in en bovenal: houd je eraan! 

Tevens is het voor je verblijf het handig om je in te lezen in de maatregelen. Bijvoorbeeld als het gaat om het bezoek aan horecagelegenheden, het gebruik van mondkapjes in kabelbanen en meer van dat soort praktische zaken.

Annuleringsvoorwaarden en omboekingen

Als je gaat boeken, dan moet je in deze corona-omstandigheden nog veel scherper op annuleringsvoorwaarden en andere zaken letten. Krijg je je geld terug als een land opeens geen toeristen meer toelaat? Of als de regering van je eigen land uitreizen opeens verbiedt? Wat gebeurt er als je zelf kort voor vertrek klachten krijgt, waardoor je niet op reis kan? En wat gebeurt er als je tijdens je vakantie klachten krijgt? Kijk voordat je boekt goed naar de regels die je reisorganisatie hanteert, of als je op eigen gelegenheid gaat, wat de voorwaarden van je hotel, chalet of bed&breakfast zijn. Kun je makkelijk omboeken naar een moment waarin reizen wel weer mogelijk is? En zo nee, wat krijg je terug als je reis geannuleerd wordt? Vaak zijn dat vouchers, maar zulke vouchers zijn niet altijd onbeperkt geldig.

Verzekeringen

Het kwam hierboven al even aan bod toen het ging over reisadviezen: de coronacrisis heeft grote invloed op de voorwaarden van je reisverzekering. Simpel gezegd: de coronapandemie is niet bepaald nieuw meer, dus extra kosten door gewijzigde reisadviezen, quarantaines of andere zaken zijn niet altijd meer gedekt. Dat geldt voor bijvoorbeeld annuleringsverzekeringen, maar soms ook voor extra medische kosten, of extra verblijfskosten als gevolg van de pandemie. Bekijk daarom nog eens goed de voorwaarden van je reisverzekeringen.

Waar kun je extra informatie vinden?

Met veel van dit soort zaken is het het handigst om je informatie zo dicht mogelijk bij de bron te zoeken. Oftewel: bij je reisorganisatie of het hotel waar je verblijft, je verzekeraar zelf of de aanbieder van je trein-, bus- of vliegticket. Op de websites van organisaties zoals de Consumentenbond, de ANWB en de bergsportverenigingen KBF (België) en de NKBV (Nederland) kan je extra informatie vinden over verzekeringen en restitutieregelingen. 

Wil je weten hoe het er in de berghutten aan toe gaat? Daarover schreven we dit artikel
Over de maatregelen rondom kabelbanen schreven we dit stuk. 
In dit stuk lees je meer over hoe je tijdens een bergtocht rekening houdt met het coronavirus. 

Wil je alle maatregelen nog eens op een rijtje hebben?

Op deze kaart zie je van alle landen de laatste stand van zaken. Ook kun je hier handige links vinden naar bijvoorbeeld formulieren die je nodig hebt om te mogen reizen. 

 

Meer inspiratie

Rubriek: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer