beginnen met mountainbiken tips

Tips voor beginnende mountainbikers

Je ziet ze steeds vaker in de bergen. Mountainbikes. En het aantal plekken waar je kan mountainbiken groeit ook. Van korte trails in bikeparks tot lange routes. Ben je nieuwsgierig geworden naar zo’n tocht? Of wil je gewoon eens wat anders doen, dan is een tocht met een mountainbike helemaal geen gek idee. Je komt op andere plekken en de snelheid kan je soms een flinke adrenalinestoot geven.

Een MTB-tocht is wel even iets anders dan een ‘gewone’ fietstocht. Lange beklimmingen, snelle, steile afdalingen, scherpe bochten en losse ondergrond, zijn soms uitdagingen waar je als beginnende mountainbiker even flink aan moet wennen.  Met deze tips kun je al die uitdagingen wat beter de baas!

Vooraf: kies de goede route!

Als het aankomt op het kiezen van een goede route geldt hetzelfde als bij het plannen van een bergwandeling: overschat jezelf niet. Zeker niet als je nog niet zo ervaren bent. Kies liever voor een iets makkelijkere route, dan een route die aan de grenzen van je kunnen ligt. Immers: als je alleen met kunst en vliegwerk zonder ongelukken een route volbrengt, heb je geen tijd en energie meer om te genieten. En daar draait het natuurlijk allemaal om.

En dan zijn er soms ook nog regels om rekening mee te houden. Op veel plekken kun je niet zomaar met de fiets op pad. Vaak zijn er speciale routes voor mountainbikers. Die routes kun je vaak bij het lokale toeristenbureau vinden, of bij de verhuurder. Vaak betekent dat dan ook dat je echt alleen op die routes mag rijden. Dat kan soms wel consequenties hebben, bijvoorbeeld omdat je niet zomaar een route af kan korten met je fiets. Kijk dus van te voren even waar je wel en niet mag fietsen, want een boete is duur en je bezorgt je mede-mountainbikers ook nog eens een slechte reputatie als je gaat fietsen op plekken waar dat niet mag.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vooraf: train eens met intervals

Tsja, het zal geen verrassing zijn dat mountainbiken wel wat uithoudingsvermogen kan kosten. En dat uithoudingsvermogen creëer je niet in een middagje. Eigenlijk moet je dus van te voren trainen. Nou is trainen voor een bergwandeling ook geen gek idee, en daarmee kun je je conditie al heel wat verbeteren. Wat wel een groot verschil is tussen bergwandelen en mountainbiken, is de afwisseling. Mountainbiken gaat immers veel sneller! Daar kun je natuurlijk op trainen. Bijvoorbeeld door thuis tegen een steile dijk op te fietsen, of door met intervallen te fietsen: een korte periode veel meer inspanning leveren, en dan weer even rustig aan doen. Op die manier train je je lichaam op de afwisseling van klimmen en weer dalen. En als je de fiets pakt naar je werk, opleiding of de supermarkt, kan je meteen een beetje trainen!

Check: zijn je fiets en materiaal in orde?

Als je een fiets huurt, zijn die technisch meestal goed in orde, maar een extra controle kan nooit kwaad. Loop je fiets en al je andere spullen voor vertrek nog even na. Zijn je remmen en versnellingen in orde? Je helm? Bandenspanning in orde? Vering doet het nog goed? Het is erg vervelend als je tijdens een klimmetje stil komt te staan omdat je derailleur hapert, maar het is ronduit gevaarlijk als je remmen het begeven bij een snelle afdaling. En als je met gehuurd materiaal aan de slag gaat is het vaak een goed plan om even een klein stukje bij de verhuurder te fietsen. Dan voel je of het zadel en het stuur goed staan afgesteld. Let wel op, de houding die je op een mountainbike hebt, is vaak anders dan op een gewone fiets of racefiets en dat kan even wennen zijn. Laat je daarom goed adviseren, want als je een verkeerde houding hebt, kan je dat soms nog lang voelen. Van stijve spieren tot ergere blessures. Ook erg belangrijk: een goed passende helm. Die mag niet schuiven of scheefzakken op je hoofd. Want als dat al gebeurt terwijl je stil staat, is de kans groot dat dat óók gebeurt als je onverhoopt een uitglijder maakt met je fiets.  

Ben je er klaar voor? Fiets goed afgesteld? Route duidelijk? Goed passende helm op je hoofd? Dan is het tijd om te gaan Zoals gezegd: mountainbiken gaat wel wat anders dan gewoon fietsen, daarom nog een paar tips om het fietsen wat makkelijker te maken.

Rem vóór de bochten

Het is een vrij natuurlijke reactie: in een scherpe bocht heb je het gevoel dat je toch wat te snel gaat en je knijpt in de remmen. Immers: als je wat minder hard gaat, hou je makkelijker controle in de bocht. Maar, door in een bocht te remmen, is de kans juist groot dat je de controle verliest. Als je (hard) remt, begin je eerder te slippen en heb je juist minder controle. Ook graven je banden zich meer in in de grond, waardoor het pad verder uitslijt. Beter is om vóór de bocht te remmen, zodat je daarna vloeiend door de bocht kan.

Kijk waar je heen moet

Nog zo’n natuurlijke reactie: obstakels die je wil ontwijken in de gaten houden, zodat je echt zeker weet dat je het obstakel niet raakt. Bijvoorbeeld die ene boomwortel in een bocht waar je niet met je pedalen tegenaan wil tikken, of dat rotsblok dat middenop het pad omhoog steekt. En als je wandelt is het soms nog verstandig ook om goed te kijken waar je je voeten neerzet. De ervaring leert echter, dat dat op de fiets minder slim is. Juist doordat je naar een obstakel kijkt, stuur je er onwillekeurig naartoe. Kijk dus langs het obstakel, of naar het einde van de bocht en hou vanuit je ooghoeken de rest goed in de gaten.

Zit niet stil, maar verplaats je gewicht

Als gewone fietser, ben je wellicht gewend om vooral op je zadel te zitten en kom je wellicht hooguit uit je zadel als je even een steil klimmetje op moet. Maar bij mountainbiken kom je veel vaker uit je zadel. Hang mee in de bochten, leun (een beetje) naar voren als je klimt en hang een beetje achter je zadel als je daalt. Als je dat goed doet, zorg je ervoor dat je banden altijd goed op de grond blijven en dus de meeste grip hebben. Maar nog veel fijner is, dat je door je gewicht te verplaatsen simpelweg minder snel valt.

Rem niet te hard

Het gebeurt vaak, zeker als je beginner bent, dat je iets te hard remt. Nadeel is dat dan je wielen snel blokkeren en slippen. In het beste geval is dat slecht voor de ondergrond en je banden, maar het kan soms vervelend uitpakken als je daardoor in een slip raakt. Probeer de handgrepen van je remmen niet met je hele hand vast te grijpen. Als je dat doet, knijp je eerder te hard. Goed onderhouden remmen kun je vaak met twee vingers voldoende hard inknijpen om voldoende te remmen.

Ontspan!

Dat meebewegen en meehangen, gaat makkelijker als je ontspannen op je fiets zit. Hou je stuur goed vast, maar probeer je bovenlichaam, schouders en armen zo veel mogelijk te ontspannen. Juist dan kunnen jij en je fiets soepel bewegen.

Neem de tijd

Zeker in het begin kan mountainbiken best lastig zijn. Door al die boomwortels, stenen kuilen en heuveltjes ga je een stuk minder snel dan over de weg. En dat is heel normaal. Die snelheid komt vanzelf als je de techniek beter onder de knie hebt. Voor je het weet vlieg je over de trails. Maar voor het zo ver is: neem vooral de tijd en laat je niet opjagen als er iemand achter je zit. Zoek een plekje uit waar je veilig aan de kant kan, en laat de ander daar passeren. En zit je zelf achter iemand die niet zo hard gaat als jij? Wacht dan geduldig tot de ander een veilige plek heeft gevonden om jou te laten passeren! 

Neem eten en drinken mee

Een tochtje met de mountainbike kan ook behoorlijk wat energie kosten. Die moet je dus aanvullen! Neem daarom een klein rugzakje met wat eten mee en misschien ook met een extra bidon om wat te drinken. Neem de tijd om af en toe af te stappen voor een slok drinken en een hap eten. Dan kun je meteen even om je heen kijken en van de omgeving genieten!

Doe eens een clinic! 

Bij veel verhuurders in de Alpen, maar ook dicht bij huis, kun je een clinic volgen. Een ervaren instructeur legt je dan alles uit. Van de beste manier waarop je door een bocht kan sturen, tot de finesses van het schakelen. Altijd een aanrader! 

Dit stuk kwam tot stand in samenwerking met BIKE explorer

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling