Britse wandelpaden

Engelse historische paden verdwijnen (nog) niet

Het zag er twee jaar geleden naar uit dat er veel oude Engelse wandelpaden zouden verdwijnen. Door een herziening van een oude wet, dreigden veel niet geregistreerde paden definitief van de kaart te verdwijnen voorgoed in de vergetelheid te raken. Maar voorlopig blijven de oude paden bestaan, want de deadline voor de wet is uitgesteld.

Talloze oude wandelpaden in gevaar

Groot-Brittannië ligt vol wandelroutes, waarvan sommige al eeuwenlang bestaan, maar hoeveel paden er zijn, weet eigenlijk niemand. Wel moeten al die paden volgens de Britse Right of Way Act altijd toegankelijk blijven. Maar ondanks die wet, zijn veel oude routes inmiddels in onbruik geraakt. Sommige paden werden sowieso al niet veel bewandeld, waardoor ze overgroeid raakten en ‘verdwenen’. Andere paden werden simpelweg vergeten bij het maken van een nieuwe landkaart en weer anderen moesten, ondanks de Right of Way Act, toch wijken voor noodsituaties, zoals een landingsbaan voor militaire vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daardoor komen veel Britse wandelpaden alleen nog maar voor in het geheugen van oude wandelaars. En volgens de originele plannen zouden die paden in 2026 ook in formele zin verdwijnen, want dan zou de Right of Way act veranderd worden. Alle niet geregistreerde wandelpaden zouden dan definitief van de kaart verdwijnen. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Dont loose your way

Zonde, vond de Britse wandelorganisatie ‘Ramblers’. De ramblers maakten zich de afgelopen jaren sterk om zo veel mogelijk oude en vergeten wandelroutes in kaart te brengen en weer in oude luister te herstellen. De ‘Don’t loose your way’ campagne die de Britse wandelorganisatie in 2020 lanceerde was een succes. Vrijwilligers konden oude en bijna vergeten wandelpaden aandragen bij de organisatie, waarna die zou gaan kijken of het inderdaad om een oud wandelpad ging dat volgens de Right of Way Act toegankelijk zou moeten zijn. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven, er werd bijna tachtigduizend kilometer aan ‘vergeten’ wandelpaden aangemeld, waarna er een strijd tegen de klok begon om al die paden goed te inventariseren en indien nodig letterlijk op de kaart te zetten. Een haastklus want voordat de wet in 2026 zou ingaan, moest alles helemaal geregistreerd zijn.

Wet uitgesteld

Maar, de haast is er af. De Britse regering heeft namelijk aangekondigd de ingang van de wet tot nader order uit te stellen. De belangrijkste motivatie voor dat uitstel: dat er meer tijd is om oude en vergeten paden in kaart te brengen en deze, vaak historische wegen, als erfgoed te bewaren voor de toekomst. Gelukkig maar, want hoe veel paden er nog niet 'herontdekt' zijn, is nog altijd onduidelijk. 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt