Bergschoenen passen

Nieuwe bergschoenen passen? Zo doe je dat!

Allemaal zijn we wel eens toe aan een nieuw paar schoenen. Maar wanneer zitten je schoenen goed? En hoe zorg je ervoor dat je in de winkel écht de goede keuze maakt? 

Schoenen passen is niet altijd makkelijk. Immers: nieuwe schoenen voelen altijd een beetje gek aan en dat geldt zeker voor nieuwe wandelschoenen, die je eigenlijk nog moet inlopen voordat ze écht lekker zitten. Hoe weet je dan welke schoenen geschikt voor je zijn? We hebben een aantal tips die je kunnen helpen tijdens het passen. 

Ga naar een specialist

Schoenen passen doe je niet alleen. De medewerkers van schoenen- of outdoorwinkels kunnen je goed helpen bij het passen van je schoenen. Een goede winkelmedewerker kan je niet alleen helpen bij het kiezen van het juiste type schoen, maar kan je ook helpen bepalen of een paar schoenen goed zit. Vaak door handige tips, zoals even navragen of een schoen niet op een rare plek knelt, maar ook door met een getraind oog te kijken naar hoe jij je eerste passen zet op een spiksplinternieuw paar schoenen. Rolt je voet goed af? Sta je recht? Schuift je voet niet toch nog een beetje als je op dat hellinkje staat? Maar ook: trek je de schoen wel goed aan voordat je die eerste stappen zet?

Ga op het juiste moment

Wellicht denk je nu: ‘Maar dan moet die specialist daar wel tijd voor hebben!’ De tijd dat er in een winkel voor elke klant een medewerker klaar stond, is -voor zover die ooit bestaan heeft- inderdaad voorbij. Maar de kans dat je geholpen wordt, kun je natuurlijk wel een beetje groter maken, door op het juiste moment te gaan. Kijk eens in je agenda of je op een gewone doordeweekse dag een moment kan vinden om op schoenenjacht te gaan. Natuurlijk is dat lastig, een doordeweekse dag is altijd druk, maar daarin schuilt nou juist het voordeel: iedereen heeft het druk dus in de winkel is het waarschijnlijk rustiger! 

Probeer dat moment niet te vroeg te plannen. Volgens een oude wijsheid moet je je schoenen altijd net een klein beetje te groot kopen, omdat je voeten tijdens een wandeling altijd iets opzwellen. Dat komt deels doordat gedurende de dag er een beetje vocht naar je voeten zakt. Daar kun je tijdens het passen van je schoenen al rekening mee houden, door je nieuwe schoenen ook een beetje later op de dag te passen. Nadeel: dan zijn er al meer mensen klaar met werken, dus heb je ook meer kans dat het drukker wordt in de winkel. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Neem je eigen wandelsokken mee

Veel winkels hebben wel wat setjes speciale sokken klaarliggen die je kan gebruiken tijdens het passen van schoenen. Zo krijg je een beter idee van hoe een schoen zit als je wandelsokken aan hebt. Maar waarom zou je niet een paar van je eigen sokken meenemen? Van je eigen sokken weet je immers zeker dat het gevoel ‘klopt’. Je zal ze tijdens je tochten later immers ook aan hebben. 

Let niet op merken, types en kleurtjes

Stiekem zijn we allemaal een beetje modegevoelig. En dus hebben we onbewust toch de voorkeur voor bepaalde merken, kleurtjes en allerlei andere zaken die er eigenlijk niet écht toe doen. Immers: het belangrijkste van schoenen passen is dat ze goed zitten, niet welk kleurtje ze hebben. Laat je dus niet te veel leiden door allerlei modegrillen, maar kies in overleg met een winkelmedewerker ook voor schoenen van een ander merk of die niet jouw lievelingskleur hebben. 

Trek je schoenen goed aan

Je zou denken dat het passen van een schoen simpel is: schoen aan, veters dichtstrikken en gaan. Maar eigenlijk is het goed aantrekken van een wandelschoen een behoorlijk precies karwei. Begin met de veters goed los maken. Trek dan de schoen aan. Trek niet meteen de veters strak aan, maar ga rechtop staan en duw je voet naar voren, naar de neus. Je moet nu een vinger tussen je hak en de achterkant van de schoen kunnen houden. Past er geen vinger tussen, dan is de schoen te klein. Past er meer dan een vinger tussen, dan is je schoen te groot. 

Loop een stukje

Een klein stukje door de winkel lopen is altijd goed. Niet alleen voel je dan of de schoen te wijd is, of te smal, je kan ook voelen of de schoen op een voor jou comfortabele manier afwikkelt. Afwikkelen is kort gezegd de manier waarop je voet over de grond ‘rolt’ als je een pas zet. Als het goed is, zet je je hiel als eerste op de grond, waarna je in een soepele beweging de rest van je voet op de grond zet. Daarna komt als eerst je hiel weer van de grond en in een net zo soepele beweging rolt je voet naar voren, tot je je met de bal van je voet en je tenen afzet. Natuurlijk is dat lastig, de schoen is immers nog niet ingelopen, maar een goede winkelmedewerker kan vaak al wel zien of je goed afwikkelt. Wat goed is, kan overigens wel van persoon tot persoon verschillen en ook van schoen tot schoen. Een C-categorie bergschoen met een dikke stugge zool, wikkelt anders af dan een lichte A-categorie wandelschoen. 

Pas een keer een te grote en te kleine schoen

Goed is goed, zou je denken, maar zelfs met het passen van schoenen kan het vaak nog beter. Als je een nieuw paar schoenen op de juiste manier hebt aangetrokken en na een klein stukje lopen zitten ze prima, is het een goed idee om toch nog even te kijken of er schoenen zijn die nóg beter zitten. Pak van dezelfde schoen ook een exemplaar in een maatje kleiner en een in een maatje groter en pas die ook. Op die manier ‘dubbelcheck’ je even of je écht de goede maat te pakken hebt.  

Wat mag je thuis met je schoenen doen?

Vraag voordat je afrekent nog even naar de voorwaarden van het passen van schoenen. Bij sommige winkels mag je de schoenen thuis een dagje ‘testen’. Dan kan je ze wat langer aan houden en er bijvoorbeeld eens de trap mee op en af. Daardoor voel je net wat beter of er na verloop van tijd en met verschillende bewegingen niet nog wat drukpunten en andere irritaties ontstaan. Dit is overigens niet hetzelfde als inlopen. Je schoenen inlopen is een veel langer proces.  

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.