Wandelen in de bergen. Foto Linda Voskuil

Is (berg)wandelen gezonder dan hardlopen?

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van een flinke wandeling in vergelijking met het effect van hardlopen op je gezondheid. Een van die onderzoeken heeft een opvallend positieve uitkomst voor de wandelaars. Zo is het nationaal laboratorium Lawrence Berkely in Amerika namelijk tot de conclusie gekomen dat zowel hardlopen als wandelen het risico op hartkwalen verlaagt, maar dat een stevige wandeling een efficiënter resultaat heeft. Als een hardloper evenveel calorieën verbrandt als een wandelaar, en dus evenveel energie verbruikt, is het effect op de gezondheid van de wandelaar zelfs groter volgens de onderzoekers.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben 33.060 hardlopers en 15.045 wandelaars in de leeftijd van 18 tot 80 jaar met elkaar vergeleken in een periode van zes jaar. Na deze zes jaar kwamen er opvallende resultaten uit het onderzoek. De kans op diabetes bleek bij zowel hardlopers als wandelaars met 12% af te nemen maar het risico op hartkwalen bij de hardlopers was verlaagt met 4,5 procent, terwijl het gezondheidsrisico bij wandelaars met 9,3 procent verminderde. Daarnaast was het risico op een te hoge bloeddruk verlaagd met 4,2% bij de hardlopers en 7,2% bij de wandelaars en bij de hardlopers verminderde het risico op hart-en vaatziekten met 4,5%, terwijl het bij wandelaars werd verminderd met 9,3%.

Hardlopen en wandelen beide gezond

Het onderzoek is gepubliceerd in het American Heart Association tijdschrift genaamd Aderverkalking, trombose en Vasculaire Biologie. onderzoeksleider Dr Paul Williams, van het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië, beschrijft hierin ook duidelijk dat beide vormen van voortbewegen zeer gezond zijn. "Zowel wandelen als hardlopen bieden veel voordelen voor de gezondheid omdat ze beide dezelfde spiergroepen betrekken in verschillende intensiteiten. Hoe meer de hardlopers hard liepen ,en de wandelaars wandelden, des te gunstiger de gezondheidseffecten.”

Calorieverbruik bij wandelen in een steil gebied gelijk aan joggen

Nu zou je zeggen dat een wandelaar er veel langer over doet om hetzelfde aantal calorieën te verbranden als dat een hardloper dat doet. Maar volgens Christine Merkel, gezondheidsambtenaar bij de Duitse wandelvereniging, verbrand je in sommige wandeltochten evenveel als joggen. Hoe steiler het gebied, hoe hoger de verbranding van calorieën wordt uiteraard. Bij het wandelen met veel klimmen kan het calorieverbruik volgens Christine toenemen tot de 550 calorieën per uur en dat is ongeveer evenveel als joggen.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!