Tour de France 2015 etappe 11: Pau- Cauterets
Na het slagveld tijdens de eerste etappe door de Pyreneeën, wordt op woensdag 15 juli de tweede Pyreneeënrit gereden. Deze etappe kenmerkt zich door bergachtig landschap. Met name de Col d’ Aspin en Col du Tourmalet zullen grote obstakels zijn.
Bedevaartsoord Lourdes
De etappe begint bij Pau, wat relatief laag in het dal ligt. Na 35 kilometer komen de renners langs het bekende bedevaartsoord Lourdes. Daar zou Maria verschenen zijn en geneeskrachtig bronwater te vinden zijn.
De bergen in
Na Lourdes gaan de renners echt de bergen in en fietsen naar de Côte de Loucrup (48,5), Côte de Bagnères-de-Bigorre (61,5 k/m) en Côte de Mauvezin (74,5 k/m). Deze bergen zijn echter niets met wat de renners te wachten staat, want na 105 kilometer beginnen de renners met de beklimming van de Col d’ Aspin.
Col d’ Aspin
Deze berg heeft een hoogte van 1.490 meter en heeft gemiddeld genomen een helling van 6,5%. De totale lengte van de klim is 12 kilometer waarvan de achtste kilometer de steilste is met een helling van 9,5%.
Afdaling en de Col du Tourmalet
Nadat de wielrenners na 117 kilometer de top van de Col d’ Aspin hebben bereikt, volgt een scherpe afdaling van twaalf kilometer. Deze afdaling zullen de renners waarschijnlijk gebruiken om op krachten te komen voor de het volgende bergmassief genaamd de Col du Tourmalet. Deze berg is met haar 2.115 meter nog hoger dan de Col d’ Aspin en heeft een gemiddelde helling van 7,3%. De wielrenners moeten zeventien kilometer tegen de berg op fietsen en de laatste kilometers een helling van meer dan 10% nemen.
Côte de Cauterets
Na de beklimming van de Col du Tourmalet is het zwaartepunt van de etappe achter de rug. De renners dalen dan af en hoeven alleen de laatste paar kilometers tegen de Côte de Cauterets op te fietsen. Bovenop die berg zal het dorpje Cauterets het eindpunt van de race zijn.
Tragisch ongeval
Sinds 1953 is Cauterets in de Tour de France opgenomen en wordt traditioneel gezien als een van de zwaarste etappes van de Tour. Op 18 juli 1995 reed de Tour hier ook, alleen deze etappe zou de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte bladzijde. De Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli kwam tijdens de afdaling van de Col de Portet-d’Aspet dodelijk ten val. Wat wereldwijd een enorm schok veroorzaakte. Deze berg komt nu overigens niet in de etappe voor.