6x De mooiste lange-afstands routes in het Verenigd Koningrijk

6x De mooiste lange-afstands routes in het Verenigd Koninkrijk

Je hebt hier misschien niet de hoogste bergen die je wel in Zwitserland en Oostenrijk hebt, maar genieten van de groene landschappen doe je daar zeker! De hoogte is misschien niet hetzelfde als in de Alpen, maar het weer in Wales en Schotland kan net zo ruig zijn als op een 4000 meter hoge berg.

Wandelgebieden in Engeland

Er zijn veel gebieden met daarin een grote variatie van routes. Al deze routes verschillen dan ook van afstand. Routes van 124 kilometer, die je minimaal in 3 dagen kan belopen, maar ook routes waar je een week over zal doen. Denk aan gebieden zoals Yorkshire Dales, Lake District en Peak District. Bij het ene gebied zal je vlakker lopen en bij het andere gebied zul je meer hoogte bewandelen, dat is het mooie van Engeland. Hier meer over de 4 mooiste gebieden in Engeland.

The Dales Way

The Dales Way is een route waarbij je de afstand zelf zo lang of kort kan maken als je wilt. Je loopt minimaal 3 dagen met een afstand van 128 kilometer maar je kan de route ook uitbreiden tot 10 dagen. Je komt hier rustgevende beekjes en valleien tegen, maar ook loop je door de mooiste dorpjes. Deze dorpjes hebben allemaal een rijke geschiedenis zoals de ruïnes van Bolton Priory en Barden Tower. Ook leuk, op deze route kom je ook een aantal locaties tegen uit de Harry Potter-films.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


The West Highland Way

Deze populaire route staat vooral om bekend dat je hier veel mensen kan ontmoeten. Dit betekent niet zozeer dat de wandelpaden heel druk zijn, maar er zijn veel mogelijke tussenstops waar je medewandelaars kan ontmoeten. Deze route loop je niet even in één dag, want hij is maar liefst 154 kilometer lang. Een leuk feitje over deze route is dat dit de eerste lange afstand route die te voet te bewandelen was in Schotland. Deze route kan je ongeveer in 6 dagen bewandelen. Overnacht in een hostel of kampeer in het wild.

The West Highland Way

Coast to Coast

Met deze wandeling van maar liefst 293 kilometer wandel je dwars door Engeland. De route loopt door drie verschillende gebieden; Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors. De route begint bij St Bees aan de Ierse Zee (westkust) en eindigt bij Robin Hood’s Bay aan de Noordzee (oostkust). Tijdens de route zal je niet alleen de prachtige kust zien, maar ook hoge bergen, magische heide en historische dorpjes.

The Cumbria Way

Deze sprookjesachtige route loopt dwars door het grootste en meest geliefde gebied van Engeland; Lake District. Het grootste gedeelte van deze 124 kilometer route is vlak over de heide, hoewel er ook hoogte aan te pas komt. In het noorden en het zuiden is het vooral een weide-achtig stuk grond en kan daarom een probleem zijn voor mensen met een hond. Dit is omdat er in de zomer koeien rondlopen. Maar genieten zal je met prachtige spiegelmeren, watervallen, heuvels en bossen. Ben je nog niet helemaal gewend aan het lange afstand wandelen? Dan is deze route perfect!

Cleveland Way

In mei 1969 werd deze route als tweede National Trail officieel geopend. Deze route van 175 kilometer start in de marktstad Helmsley. Helmsley heeft een rijke geschiedenis en staat vooral bekend om de overblijfselen van het kasteel uit het jaar 1186. De route start dan wel in een stad, maar daarna loopt de route via heuvels en prachtige heidelandschappen naar het oosten van de kust bij Saltburn-by-the-Sea. Vanaf daar volgt de route de kustlijn van North Yorkshire tot einde van de route, bij Filey.

Helmsley Kasteel

The Snowdonia Way

De Snowdonia Way is een lange afstandsroute van 196 kilometer die door de bergen loopt, in het noorden van Wales. De route zal ongeveer tussen de 6 en 8 dagen duren. De route heeft 6 etappes. Iedere etappe heeft een lengte tussen de 20 en 30 kilometer, zo kan je zelf goed inplannen hoeveel je per dag wilt gaan lopen. Aan ieder begin en einde van de stadiums staan er echte Engelse Bed & Breakfasts in de buurt. Het fijne aan deze route is dat er twee varianten zijn. Je kan er zo zelf voor kiezen om in de bergen of juist vlak te lopen. Tijdens de stadiums kan je ook nog wisselen van variant.

 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?