Mooiste wandelroutes in catalonië

De mooiste meerdaagse wandeltochten van Catalonië

Ruta de l'Ermitá, CataloniëIn de Pyreneeën vind je vele kilometers aan bewegwijzerde wandelroutes. Sommige zijn in een dag te lopen, voor andere heeft u meerdere dagen nodig. Hieronder vind je enkele meerdaagse tochten die door hun uitzonderlijke natuur, culturele bezienswaardigheden en verscheidenheid aan landschappen, een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op iedereen die graag in de natuur vertoeft en zin heeft een unieke ervaring in het Catalaanse deel van de Pyreneeën te beleven.

Setau Sagèth route over 3 bergpassen

Setau Sagèth, CataloniëDeze route, onder eigen leiding en met bagagetransport voor elke etappe, heeft als vertrek- en eindpunt Vielha en gaat over drie bergpassen: de Coll de Guerri (2320 m), de Puerto de Rius (2340 m) en de Port de Vielha, het hoogtepunt van deze tocht en een natuurlijke bergpas met veel geschiedenis. Een groot deel van de route komt overeen met het Lange-Afstand-Wandelpad GR211.
Totale afstand: 103 km. Totaal hoogteverschil: 9480 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt.
www.setausageth.com
 

Op de grens van Spanje en Frankrijk: Pass 'Aran

Op deze route komt u zowel door Spanje als door Frankrijk en maakt u kennis met het centrale deel van de Pyreneeën, het hart van de valleien Castillonais, Biros en Val d'Aran. U komt langs beroemde bergpassen en -toppen: de Crabère, de Mauberme, de Barlonguere ofwel de Tuc de Milh, en de Valier. Dankzij de vijf berghutten kunt u zonder veel problemen deze sportieve rondreis afleggen.
Totale afstand: 64 km. Totaal hoogteverschil: 10.205 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt.
www.passaran.com 

Caman Reiau, een route langs geschiedenis en cultuur

Caman Reiau, CataloniëUniek wandelpad langs de 33 dorpen van de Val d'Aran. Deze route, die het hele jaar kan worden gelopen, volgt de oude verbindingswegen tussen de verschillende dorpen van deze vallei en is speciaal bedoeld voor de liefhebbers van de geschiedenis, cultuur en natuur van de Val d'Aran.
Totale afstand: 150 km. Totaal hoogteverschil: 12.000 meter. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt.
www.caminreiau.cat

Carros de Foc, de vuurwagenroute

Carros de Foc, CataloniëTrektocht door het hooggebergte langs negen berghutten in het enige nationale park dat Catalonië rijk is: Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Deze berghutten bevinden zich op 1900 tot 2400 meter hoogte. Het hoogste punt op deze route is de 2475 meter hoge bergpas Contraig.
Totale afstand: 55 km. Totaal hoogteverschil: 12.000 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt.
www.carrosdefoc.com

Ruta 3 Valls, de 3-valleiënroute

Ruta 3 Valls, CataloniëTrektocht, met hetzelfde vertrek- en eindpunt, door de valleien Vall de Boí, Vall de Barravés en Vall de Castanesa. Dit is de beste manier om van de wandelsport te genieten op een tocht langs ongekend mooie plekjes en op een steenworp afstand van de nationale parken Aigüestortes en Posets Maladetes. Onderweg kunt u het culturele erfgoed van deze streek bezichtigen en overnachten in de schilderachtige dorpjes in deze valleien.
Totale afstand: 74,64 km. Totaal hoogteverschil: + 3215 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme
www.ruta3valls.freeflocks.com

La ruta del pastor i la transhumància, de route van de nomadische herders

El cinquè Llac, CataloniëU volgt de paden en wegen die de herders sinds mensenheugenis hebben gebruikt en beleeft een stukje van de geschiedenis en de ervaringen van de nomadische herders in de landstreek Ribagorça. Deze wandeltocht start in het dorp El Pont de Suert en bestaat momenteel uit vier etappes die afhankelijk van uw conditie in 3 of 4 dagen gelopen kunnen worden.
Totale afstand: 50 km. Totaal hoogteverschil: + 1400 m. Routekenmerken: Speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.lapetjada.com/larutadelpastor

El cinquè Llac, de route van het vijfde meer

Cinque Llac, CataloniëDeze trektocht door het middelgebergte is goed te doen voor alle categorieën wandelliefhebbers en gaat langs de voet van het nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Op deze tocht komt de wandelaar door een steeds veranderend berglandschap met een fraaie natuur, waar hij zijn hart kan ophalen aan een van de minst bekende en meest verrassende gedeeltes van de Pyreneeën en waar hij het meer Montcortès, Het Vijfde Meer, zal aantreffen.
Totale afstand: 102,3 km. Totaal hoogteverschil: +6495/ -6468m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.elcinquellac.com

La porta de cel, de Hemelpoortroute

LA PORTA DEL CEL, CataloniëWandeltocht door het Parc Natural Alt Pirineu en het Parc Naturel Régional Pyrénées Ariégeoises, langs vier berghutten en door een indrukwekkende en spectaculaire, woeste natuur. U komt langs toonaangevende plaatsen zoals de Pica d’Estats, met zijn 3143 meter de hoogste top van Catalonië, en het Llac Certascan, het grootste natuurlijke meer van de Pyreneeën.
Totale afstand: 65 km. Totaal hoogteverschil: 11.000 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.laportadelcel.com

De bergen van de vrijheid, Muntanyes de Llibertat

Muntanyes de Llibertat, CataloniëRuiterpad door de natuurgebieden Alt Pirineu, in Spanje, en het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises, in Frankrijk. Deze tocht staat in het teken van de geschiedenis, want hij gaat langs de paden die de Joden volgden tijdens hun vlucht voor de Holocaust, en waarlangs ook de Catalanen kwamen die na de Spaanse Burgeroorlog, in tegengestelde richting, hun land ontvluchtten.
Totale afstand: 65 km. Totaal hoogteverschil: 9500 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.muntanyesdellibertat.com

Els estans amagats, de verborgen merenroute

ELS ESTANYS AMAGATS, CataloniëDeze trektocht door het hooggebergte, van berghut naar berghut, met hetzelfde vertrek- en eindpunt, is ideaal om het gebied Alta Cerdanya rond het Nationaal Natuurreservaat Cerdanya – Alt Urgell te leren kennen. Deze route bestaat tevens uit een hoger gelegen deel dat zich uitstrekt van de Madriu-vallei tot aan Andorra, een gebied dat zich ooit kenmerkte door een intens verkeer van smokkelaars. Het is een bevoorrechte streek met bergtoppen tot 3000 meter hoog.
Totale afstand: 73 km. Totaal hoogteverschil: 3599 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt
www.rutadelsestanysamagats.com

Cavalls del Vent, de route van de paarden van de wind

Cavallsdelvent, CataloniëWandelroute langs acht berghutten in het natuurgebied Cadí-Moixeró dat gekenmerkt wordt door prachtige landschappen. Deze route loopt op een hoogte van 900 tot 2510 meter boven de zeespiegel. U kunt zelf het punt van vertrek kiezen en in welke richting u hem wilt lopen. De hele wandelroute is duidelijk gemarkeerd.
Totale afstand: 90 km. Totaal hoogteverschil: 5200 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.cavallsdelvent.com

Camí dels Bons Homes, het pad van de goede christenen

Camí dels Bons Homes, CataloniëDeze toeristische route volgt het Lange-Afstand-Wandelpad GR107. U kunt hem afleggen te voet, te paard en de meeste gedeeltes ook per mountainbike. Met het volgen van deze route treedt u in de voetsporen van de Katharen, die vanuit Catalonië, door de Pyreneeën naar Ariège in Frankrijk trokken.
Totale afstand: 189 km. Totaal hoogteverschil: 5530 m. Routekenmerken: verschillend vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.camidelsbonshomes.com

Caracremada-route

De Caracremada-route is een vijfdaagse wandeltocht over de meest toonaangevende bergen in de Catalaanse uitlopers van de Pyreneeën: Rasos de Peguera, Serra d’Ensija, Pedraforca, Serra del Verd, Serra del Port de Comte, Serra del Busa, en langs diverse betoverende bergdorpjes. Het vertrek- en eindpunt is Rasos de Peguera.
Totale afstand: van 80 km tot 160 km, naargelang de gekozen variant. Totaal hoogteverschil: per dag gemiddeld 1000 meter. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt.
www.rutacaracremada.com

Ruta de L'Ermità, route van de kluizenaar

Ruta de l'Ermitá, CataloniëDeze wandeltocht voert langs een groot aantal romaanse monumenten. Twintig hiervan liggen direct aan de route en tien andere er vlakbij. Deze tocht staat bekend om zijn vele natuurschoon en zijn rijke sociaalhistorische verleden.
Vanwege de beperkte moeilijkheidsgraad is deze route geschikt voor beginnende beoefenaren van alle drie de sporten, en zelfs voor gezinnen en groepen jongeren: wandelen, mountainbiken en paardrijden.
Totale afstand: 105 km. Totaal hoogteverschil: 6270 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt.
www.rutaermita.com

 

De route van de Bastions

Deze route met vertrek- en eindpunt in het dorp Ribes de Freser verkent de belangrijkste delen van de Ribes-vallei in het oostelijke deel van de Pyreneeën. Met name vermeldenswaard zijn de Puigmal (2910 m), de hoogste berg van de provincie Girona; de Bastiments (2883 m), de meest oostelijke bergtop van de Pyreneeën; de Taga (2038 m), en niet te vergeten het traject door de Núria-vallei.
Totale afstand: 105 km. Totaal hoogteverschil: 15.200 m. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt
www.elsbastions.com

Els tres Refugis, de 3-berghutten-route

els tres refugis, CataloniëOp deze route kunt u te voet onvergetelijke plekken ontdekken in de oostelijke Pyreneeën en doet u de berghutten Ulldeter, Ras du Carança en Coma de Vaca aan. U kunt hier uw hart ophalen aan de plaatselijke fauna en spectaculaire vergezichten. Degenen die er nog geen genoeg van hebben, kunnen zich alsnog wagen aan de beklimming van de belangrijkste bergtoppen uit de omgeving: de Balandrau, de Bastiments, de Gra de Fajol, de Gallinàs, de Torreneules en de Puigmal.
Totale afstand: 52,5 km. Totaal hoogteverschil: 3054 m (optionele bergtoppen 6000 m). Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.t3r.cat

Refugis del Torb door de oostelijke Pyreneeën

Refugis del Torb, CataloniëTrektocht door het hooggebergte tussen de toonaangevende plekken in de oostelijke Pyreneeën: de Puigmal (2784 m) en de Pica del Canigó (2910 m). Tijdens uw tocht verkent u valleien en bergkammen die erg in trek zijn bij wandelsporters, zoals de vallei Coma de Vaca, de gletsjer Circ d'Ulldeter, de bergkam Esquerdes de Rojà, het vervlakkingsniveau Pla Guillem, de Marialles-vallei, en de Mentet of de Carançá.
Afstand: 73,37 km. Totaal hoogteverschil: 4972 mr. Routekenmerken: hetzelfde vertrek- en eindpunt, speciale aandacht voor ecotoerisme.
www.refugisdeltorb.com
 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer