Gastronomie: calçots
Wat is een calçot? Een calçot is een soort uitje dat milder van smaak is dan een normale ui en wat kleiner is. Ze worden zo genoemd omdat tijdens de groeiperiode de aarde een soort bergje om de ui vormt (‘calçar’ in het Catalaans). Op deze manier wordt de stam verlengt en worden zijtakkingen vermeden.
Calçots worden in januari, februari en maart gegeten. Ze worden bereid boven een vuurtje van wijnranken. De uitjes worden direct boven het vuur geroosterd en geserveerd met een saus van tomaat, geroosterde groenten, amandelen, gedroogde rode pepers, knoflook en olie.
Normaal gesproken worden de uitjes gegeten tijdens bijeenkomsten, ook wel calçotades genoemd, waar ze als specialiteit naast een stukje vlees worden geserveerd.
De belangrijkste calçotada in Calatonië vindt plaats in Valls tijdens het Calçotada Festival, op de laatste zondag in januari. Naast het eten van de uitjes vinden ook drie wedstrijden plaats op dit eeuwenoude festival: de calçot kweekwedstrijd, de salvitxada wedstrijd en de calçot eetwedstrijd.