Foto: © Hanwag Peter Wilson

Hanwag: Merk met een grote traditie

Tegen het decor van Zugspitze en Beierse Alpen maakt het merk Hanwag bergschoenen van hoge kwaliteit. De bergschoenen worden hier – in het kleine dorp Vierkirchen – nog vaak met traditioneel handwerk in elkaar gezet. Ook worden hier nieuwe schoenen ontwikkeld en getest. Altijd al willen weten wat er achter zo’n schoenenmerk als Hanwag schuilgaat? Bergen Magazine zocht het uit. 

Tekst: Peter Strookman

Tweeënnegentig is hij. Hij heeft al lang geleden de leiding overgedragen en staat officieel in de ‘ruststand’. Maar dat betekent niet dat Sepp Wagner niets meer doet. De neef van de oprichter van het bedrijf Hanwag loopt nog altijd door de fabriek. Hij pakt in, controleert de gereed zijnde schoenen en deelt zijn kennis met de medewerkers. De betrokkenheid van de oud-eigenaar is tekenend voor de organisatiecultuur. Er zijn veel medewerkers die langer dan dertig jaar bij het bedrijf werken.

De geschiedenis van Hanwag gaat terug tot vroeg in de vorige eeuw. Stichter Hans Wagner richtte het bedrijf op in 1921. Hij doopte het Hanwag door de combinatie van de eerste drie letters van voor- en achternaam. Daarvoor had hij, net als zijn vader en grootvader, het schoenmakersvak geleerd. Ook zijn beide broers, Alfred en Lorenz Wagner, werden schoenmaker en net als Hans richtten zij hun eigen bedrijven op: Hochland en Lowa. Uit die competitie ontstond wat moois: een florerende schoenenindustrie in Beieren. Hans opende in Vierkirchen de werkplaats waar hoogwaardige bergschoenen gemaakt werden. Het bedrijf floreerde al snel en in 1964 kon hij de leiding met een gerust hart aan zijn neef Sepp overdragen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw liftte het bedrijf mee op de outdoortrend en groeide in die periode uit tot een internationaal toonaangevend merk. Zo paste Hanwag in 1996 voor het eerst Gore-Tex toe in de Alaska GTX, een trekkingschoen die inmiddels als een klassieker wordt beschouwd. In 2004 verkoopt Sepp – er zijn geen opvolgers binnen de familie – zijn bedrijf aan het Zweedse Fenix Outdoor. Fenix bouwt in de daarop volgende jaren in Vierkirchen een nieuwe fabriek en hoofdkantoor voor de opslag, administratie en productie.

Adam Weger is mede-hoofdontwerper bij Hanwag. Hij begon zijn loopbaan in 1968 op de naaiafdeling maar merkte al snel dat het creatieve proces hem trok. Hij voltooide de opleiding Design & Modeltechniek en past sindsdien die kennis grif toe: “Iets ontwikkelen vind ik fantastisch. Wat mij altijd bezighoudt is hoe ik pasvorm en functie nog verder kan verbeteren.” Van zijn hand kwamen de Alaska, Peru, Lima en Tatra en dat werden stuk voor stuk echte klassiekers. Het geheim achter het succes van de ontwerpen is misschien wel dat Weger de modellen zelf test. Weger: “Als kind ging ik graag kletteren en als volwassene kan ik nu ieder weekend de bergen in met te testen schoenen. Zo kan ik een mening vormen over de schoen en de volgende dag meteen de verbeteringen toepassen. Inmiddels is hij achtenzestig en werkt nog steeds. Het meest trots is hij altijd op het resultaat “als de schoen klaar is en als hij in de winkels ligt”.

 © Hanwag Peter WilsonHanwag is vaak voorloper geweest. Zo biedt Hanwag onder de lijn Real Custom Made echte maatschoenen aan. Met een speciale scantechniek wordt voor iedere voet een individuele leest gemaakt, waarop de schoen op maat gemaakt wordt. Hanwag is bovendien een van de eersten die een lijn maakt met bioleer. Voor de voering wordt volledig plantaardig, chroomvrij gelooid leer gebruikt. Het voordeel is dat het geschikt is voor mensen met allergische voeten en diabetici. Het leer wordt betrokken van een leerlooier uit Kroatië. Dit familiebedrijf koopt de huiden van vijftig Kroatische bioboeren. De runderen van deze bedrijven leven het hele jaar door in de wei en krijgen alleen natuurlijke voedingsmiddelen. Hanwag heeft momenteel drie modellen die zijn voorzien van dit leer. Hanwag kijkt ook verder. Naast leer van Europese bodem, produceert Hanwag ook een lijn uit echt jakleer uit Lhasa in Tibet. De Tibetaanse leerproducent en Hanwag hebben een exclusieve overeenkomst gesloten. Voordeel van dit jakleer is dat het sterker is en veel langer meegaat. Ook met winterschoenen heeft Hanwag een primeur. De schoenen hebben een speciaal ontwikkelde IceGrip-zool. Microscopisch fijn gemalen glassplintertjes zijn in het gummiprofiel van de zool versmolten en bieden tot zeven keer meer grip op ijs en gladde oppervlaktes dan de normale zolen.

Met de nieuwe fabriek en de innovaties van Weger kan het Beierse bedrijf vooruit kijken. Zoals Weger het zegt: “We zijn en blijven voor altijd Beiers, down to earth en eerlijk. We focussen op wat we als beste kunnen: de productie van hoge kwaliteit alpiene, trekking- en wandelschoenen.” 

Deze reportage is eerder verschenen in Bergen Magazine 3 2014

 

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt