outdoor safety first gardatrentino

Outdoor Safety First, een kijkje in de keuken van ‘een veilig outdoorparadijs’

GardaTrentino oftewel Outdoor park Garda Trentino; een waar paradijs met het Gardameer en de uitlopers van de Dolomieten. Er zijn weinig andere gebieden in de wereld waar je vrijwel het gehele jaar door een groot scala aan outdoor activiteiten kunt beoefenen. Consequentie is dat de infrastructuur als paden, routes, faciliteiten altijd in top conditie moet zijn om al die bikers, klimmers, surfers, wandelaars en meer nadien heelhuids van hun ervaringen te laten nagenieten. Dit alles naast de bescherming en het behoud van de aanwezige natuur.

Tekst Sytske Maaijen
Foto’s credits Garda Dolomiti SpA Archive C Piotr Drozdz - Sytske Maaijen

Op warme dag in september heten Mauro, Luca en Giulio ons welkom bij de haven van Riva del Garda. Wij, een bont gezelschap van journalisten uit Polen, Duitsland, Oostenrijk, Italie en Nederland, zijn hier op uitnodiging van toeristenkantoor GardaTrentino die tezamen met deze drie outdoor ondernemers het project ‘Outdoor Safety First’ op de kaart zet. 

outdoor safety first gardatrentino

Voor VVV GardaTrentino is veiligheid top prioriteit. ‘Garda Rangers’ onderhouden het gehele jaar de paden en routes. Nieuwe bewegwijzering o.a. op de Monte Brione en in Val di Ledro, geeft mountainbikers nog completere informatie over de route. Accommodaties bieden bovendien hun actieve gasten specifieke faciliteiten, heldere disclaimers geven duidelijkheid over ieders verantwoordelijkheid en de registratie systemen geven informatie over waar en hoe intensief materiaal wordt gebruikt. 

Mauro, de doorgewinterde berggids en oprichter van Mmove, Luca eigenaar van zeilschool Segnana’s Sailing du Lac en Giulo van Velolake bike center laten ons diverse activiteiten beoefenen waarbij we een kijkje achter de schermen krijgen. Wat gaat er allemaal aan vooraf om ervoor te zorgen dat al die duizenden toeristen een prachtige belevenis hebben en ook gezond en wel naar huis terugkeren?

Info, hygiene en materiaal 

De basisvoorwaarde is goede en complete informatie. Zelf moet je natuurlijk blijven nadenken of de geplande route op jouw niveau is. Maar eenduidige informatie ter plaatse is van groot belang bij die overweging. Een ander aspect is uiteraard hygiene, extra actueel sinds de covid pandemie, maar ook daarvoor. Materialen zoals bv helmen, wetsuits, fietsen e.d. worden na elk gebruik gereinigd om iedere vorm van besmetting te voorkomen. Mmove maakt daarvoor o.a. gebruik van een ozon reinigings systeem. 

Tot slot het materiaal; neem een klimgordel, die ‘werkt’ per persoon in het hoogseizoen al snel 3 uur per dag, tel alle toeristen en activiteiten op dan is er al snel sprake van duizenden uren per jaar. Garantie op materiaal zegt dan weinig en om die reden is jaarlijkse vervanging door nieuw materiaal de enige veilige keuze conform de gastheren. Oftewel het doel is, via deze aspecten, de kwaliteit van outdooractiviteiten op een nog hoger niveau te brengen. 

De presentatie van het project sluiten we af met een heerlijk diner tussen de olijfbomen bij Agritur Madonna delle Vittorie die niet alleen wijn maar ook olijfolie maken. We toosten op de komende dagen. 

outdoor safety first gardatrentino

E-bike, druiven in een droogkamer en ‘via ferrata’ 

Nadat we ons, de volgende ochtend, bij Velolake hebben geregistreerd en de juiste maat fiets en helm krijgen toegewezen, volgen de tips en aanwijzingen voor het gebruik van een e-bike. Deze fietsen hebben immers een veel groter gewicht en er zijn diverse niveau’s van ondersteuning van licht tot turbo. Ik ben zelf, ondanks mijn ruime fietservaring, een keer onder een e-bike terecht gekomen. Gelukkig op een paar schrammen na niets ernstigs maar dit had door goede instructie voorkomen kunnen worden.

outdoor safety first gardatrentino

Keurig op een rij volgen we Mauro waarbij ik als ‘bezemwagen’ moet zorgen dat we niemand kwijt raken. Langs de rivier Sarca vanaf het Gardameer gaan we naar het noorden. Olijfbomen en wijngaarden wisselen elkaar af en op het grote centrale plein van Arco is het tijd voor een ‘caffè’. Een stop bij één van de vele klimroutes in Arco, daarna door, via de Romeinse brug bij Ceniga, via Valle dei Laghi, richting Pergolese. Mauro wijst hier en daar naar andere klimmogelijkheden tot we bij ‘Azienda Agricolo Pisoni’ het erf oprijden….een walhalla voor wijnliefhebbers. Sinds 1852 maakt de familie wijn waaronder Nosiola, Reboro en Vino Santo (heilige wijn). Deze laatste dankt haar naam aan het moment waarop de Nosiola druiven worden geperst. De witte druiven verblijven na de oogst 6 maanden in de droogkamer tot de heilige week rond Pasen. Na het proeven van een klein glaasje Nosiola rijden we via Lago di Cavedine richting het kasteel van Drena voor ‘via ferrata’ Rio Salagoni. 

outdoor safety first gardatrentino

Veilig met helm en klimgordel gaan we, net onder het kasteel, gebruik makend van stalen trappen, kabels en haken gezekerd door de kloof naar boven klimmen. Bij de start een heel duidelijk informatiebord met regels, tips en moeilijkheidsgraad. We krijgen extra toelichting van Mauro en controle op ons materiaal. Het klimmateriaal hebben we ’s morgens bij Mmove opgehaald via een duidelijk en vlot registratie systeem. Ter plaatse haal ik ‘mijn helm’ uit zijn persoonlijke stoffen beschermhoes en dat geeft, eerlijk is eerlijk, een schoon gevoel. 
Fotograaf Piotr legt onze inspanningen vast terwijl Mauro ons scherp in de gaten houdt. Boven gekomen is de voldoening groot, waarna we terug wandelen naar onze fietsen die we bij Velolake in Torbole sul Garda inleveren en zien hoe ze direct worden gereinigd. 

outdoor safety first gardatrentino

Gezellig dobberen 

Terwijl de dag ervoor op het Gardameer er een heerlijke wind uit het noorden waaide, ‘peler’ genaamd, is het de volgende dag bladstil. Enigszins beteuterd over de ontbrekende wind ontmoeten we elkaar bij Segnana’s Sailing du Lac. Luca stelt ondertussen zijn zeilleraren voor en er volgt informatie over welke systemen zij hanteren voor de veiligheid van hun gasten, het reinigen van de wetsuits en zwemvesten waarna de leraren ons in kleine groepjes laat kennismaken met de catamarans. Ondanks de warmte moeten we onze wetsuit en zwemvest aan, de regels zijn onverbiddelijk… Met wind op het water kun je ongemerkt flink afkoelen en een zwemvest kan levensreddend zijn, mocht je overboord slaan. 
Met een licht briesje varen we een rondje maar het blijft ver van mijn idee om stoer in de trapeze te hangen terwijl het water in mijn gezicht spat. Veilig terug, sluiten we deze dagen af met een gezellig lunch bij La Capannina bij Hotel du Lac en nemen we afscheid van elkaar. 
Drie dagen vol mooie outdoor activiteiten in deze schitterende omgeving waarbij de betrokken partijen voor onze veiligheid hebben zorg gedragen. 

Oftewel ‘think safe, be safe’ tijdens je vakantie in Garda Trentino. 

 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt