voorbereiding toerskiën

Toerskiën? Zorg ervoor dat je deze 4 essentiële zaken geregeld hebt

Toerskiën is een prachtige manier om de bergen in de winter te ontdekken. Langzaam omhoog, soepel glijdend naar beneden. Echt in de natuur en ver weg van de drukke piste. Maar daarin zit natuurlijk ook een risico. Offpiste ben je meer op jezelf aangewezen dan op de pistes en dat betekent dat je je goed moet voorbereiden. Controleer voor vertrek deze essentiële zaken:

Dubbelcheck je route

Natuurlijk ga je niet op pad voordat je een route goed hebt uitgestippeld. Kortom, je weet waar je heen wil gaan en hebt je hele route goed op de kaart bestudeerd. Maar neem vlak voor vertrek je route nog even goed door. Vooral met het oog op lawines. Zijn er risicoplekken op je route en moet je daar omheen? Lees de lawineberichten uit de regio waar je op pad wil gaan goed door en nog beter: doe even navraag bij de VVV naar de omstandigheden onderweg. 

Check je uitrusting

Hoog lawinerisico of niet, je gaat de piste af en dat betekent dat je spullen mee moet nemen waarmee je je enigszins kan redden in het geval van een lawine. Kortom, check of je lawinepieper het goed doet, dat je lawineschep in orde is en dat je lawinerugzak het doet. Loop bij je lawinerugzak dus na of het CO2 patroon waarmee je lawinerugzak opgeblazen wordt, ook nog in orde is. Daarbij hoef je je rugzak overigens niet op te blazen. Schroef het patroon uit je rugzak, controleer welk gewicht er op het patroon vermeld staat en leg het patroon op een keukenweegschaal om te kijken of het patroon inderdaad nog dat gewicht heeft. Zo niet, dan moet er een nieuw patroon in. Is het patroon ouder dan twee jaar? Ook dan is het de hoogste tijd om een nieuw patroon in je rugzak te plaatsen. 

EHBO-set mee!

Een EHBO-set hoort natuurlijk bij je uitrusting als je de bergen in gaat, en als je gaat toerskiën al helemaal. Controleer voor vertrek even of je EHBO-set helemaal compleet is. Een isolatiedeken hoort bij een skitocht sowieso bij je uitrusting. Ook slim: zorg dat je EHBO-set waterdicht zit opgeborgen. Sneeuw is immers water, dus zorg ervoor dat alles droog blijft. 

Controleer je ski’s en stijgvellen

Toerskiën zonder ski’s kan natuurlijk niet, dus het is vanzelfsprekend dat die in topconditie moeten zijn. Dus controleer je bindingen en zorg ervoor dat alles schoon is en goed werkt. Ook belangrijk: controleer je stijgvellen en zorg ervoor die goed kleven. Dat betekent niet alleen dat de stijgvellen goed moeten zijn, maar ook dat je ski’s goed schoon en glad moeten zijn.  

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis