The Orange Labyrinth - Bryce Canyon - Utah - VS - Frank Peters

Verhaal achter de foto: het oranje labyrinth

De warme gloed van het gesteente, het groen van de bomen en de zachte zonnestralen doen vermoeden dat het meer dan lente is, maar foto’s zijn altijd mooier dan de werkelijkheid.

Tekst en foto: Frank Peters

Met een capuchon over mijn hoofd, een fleecelaag, winddichte regenbroek en stevige bergschoenen sta ik bijna van de rand van Bryce Canyon af te waaien, terwijl ik ondertussen tracht door mijn zoeker naar beneden te kijken. Nu zal ik eerlijk toegeven dat ik behoor tot de mietjes als het gaat om temperatuur, maar zelfs ‘lente-áchtig’ zou ik het nog niet durven noemen. Het is eind April en tussen de oranje pilaren achter me liggen nog sneeuwvelden. Voor me zie ik net op tijd twee vlotte wandelaars tussen de zogeheten Hoodoos lopen. Met een ferme druk op de ontspanknop laat ik ze, voordat ze achter de oranje rotsen in de vergetelheid verdwijnen, voor altijd tot stilstand komen. Fotografie is magie.

Meestal kies ik ervoor om mensen buiten mijn landschapsfoto’s te houden, maar nu ben ik er juist blij mee. Het laat namelijk heel mooi de verhoudingen zien tussen het nietige van de mens en de grootsheid van het landschap.

De Hoodoos, die tientallen meters hoog zijn, vormen een indrukwekkend oranje gekleurd labyrint. ‘A hell of a place to lose a cow’, zei Ebenezer Bryce (naar wie de Canyon is vernoemd) ergens aan het eind van de 19e eeuw. Nú is het bijna onmogelijk geworden de weg kwijt te raken, omdat er een goed padenstelsel tussen de Hoodoos is aangelegd, maar verdwalen, zoals ik als fotograaf prefereer, kun je er nog altijd heerlijk.

Eenmaal tussen de pilaren waan ik me in een fantasiewereld van reusachtige aambeelden, immense fallussen, versteende vlammen en huizenhoge stampers van imaginaire bloemkelken. Het enige dat me weer terug brengt in de werkelijkheid is een schijnbaar onsmeltbaar sneeuwveld en een verdwaalde koe.

Instellingen: Nikon D70, Nikkor 18-70mm f/3,5-4,5 op 29 mm, f/6,3, 1/200 sec. ISO 200

Locatie: Bryce Canyon, Utah, VS

The Orange Labyrinth - Bryce Canyon - Utah - VS - Frank Peters


Verhaal achter de foto – januari 2013

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past