Mont Blanc in Lac Blanc - Lac Blanc - Frankrijk. Foto Frank Peters

Verhaal achter de foto: Moment van Reflectie

Op 3800 meter geef ik op. Het schiet weer door mijn hoofd als ik een paar dagen later bij Lac Blanc, naar de hoogste berg van de Alpen zit te kijken. Ik geef op nog voordat ik ook maar één stap richting de top heb gezet. Nog voordat ik mezelf moed heb ingesproken of getest waartoe ik werkelijk niet in staat ben.

Tekst en foto: Frank Peters

De Goûterhut, waar bergbeklimmers zelfs op de vloer in de keuken slapen, omdat er te weinig ruimte is voor al die klimmers, die de Mont Blanc willen bedwingen, is mijn eindstation. Het is genoeg. Buiten is het min 15, het sneeuwt en er staat een orkaanachtige wind.

Hoe vredig ligt de Mont Blanc er nu bij. Het is bijna windstil. Een gave berg in het eerste indirecte licht van de dag. Ideaal voor een mooie foto, maar het wordt niet zomaar een foto van een mooie berg. Ik weet nu hoe het is om op de flanken van de Mont Blanc naar boven te klimmen en dat maakt de aanblik anders. De Mont Blanc lijkt me nu nog imposanter.

Aantrekkingskracht

Wie heeft mij, behalve ik zelf, eigenlijk wijsgemaakt dat de Mont Blanc een soort 'wandelberg' is? In de Grand Couloir gaan jaarlijks mensen dood door steenslag, het 'pad' tussen de Tête Rousse hut en Goûter is een gevaarlijke steile rotshelling en de omstandigheden kunnen zo erbarmelijk zijn dat je eigenlijk alleen nog maar verlangt naar een warme chocomel en een lange onderbroek. Toch lonkt die witte top, maar waarom wil ik er naar boven? Wat is toch die aantrekkingskracht?

In de Goûterhut twijfel ik ernstig aan mijn genomen besluit. Misschien valt het mee, misschien gaat de storm liggen, houdt het op met sneeuwen, heb ik minder last van de hoogte dan gisteren en laat ik de gevaren te zwaar wegen. Misschien moet ik het gewoon proberen, zoals mijn klimmaat Tony zegt, die overigens ook voor het eerst op een vierduizender is.

Maar heb ik gisteren niet al te veel gevaren getrotseerd en te veel last gehad van de ijle lucht? Heb ik niet gemerkt dat ik eigenlijk te weinig ervaring heb en geen nieuwe risico's moet nemen? Bergwandelingen heb ik veel gemaakt, een klimcursus op Oostenrijkse gletsjers goed afgerond, maar dit is anders. Één misstap en... De Mont Blanc wordt niet mijn eerste vierduizender. Mijn besluit staat vast, maar het voelt als een nederlaag.

Van de ruim 200 klimmers uit de hut, gaan misschien 30 mensen wel naar boven. Ik moet eerlijk toegeven dat ik stiekem hoop dat niemand de top haalt, maar ongeveer zeven klimmers lukt het toch. Tony is één van hen. Ik ben een loser.

Mont Blanc in Lac Blanc

Rimpelloos weerspiegelt de Mont Blanc in dit prachtig gelegen meer. Het was een stuk gemakkelijker om hier te komen. Een mooie wandeling vanuit Chamonix richting Lac de la Flégère en van daaruit naar Lac Blanc op 2352 meter. Allemaal prachtige en goed onderhouden wandelpaden, geen stijgijzers nodig, geen touw.

Het is nog voor zonsopgang, maar toch al later dan op het moment dat ik het besluit nam. Ik kijk door de zoeker en kies een mooie uitsnede. Beeldhoek 31 mm, diafragma f/8, sluitertijd 0,4 seconden. Dan druk ik af. Nog geen halve seconde van de Mont Blanc, maar een moment van reflectie om niet te vergeten. Het was een verstandig besluit en daarom heb ik spijt.

Mont Blanc in Lac Blanc - Lac Blanc - Frankrijk. Foto Frank Peters


Verhaal achter de foto - maart 2012

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden