Slee rijden wintersport

Waarom rodelen op je wintersport-bucketlist moet staan

Rodelen, of in goed Nederlands ‘sleetjerijden’, is een serieuze wintersport. Bij die term denk je al snel aan gezellig met een slee van een klein hellinkje afglijden, omhoog rennen en weer naar beneden. Maar vergis je niet: rodelen is een serieuze wintersport! Eigenlijk is je wintersportvakantie niet compleet als je niet een keer een serieuze rodelbaan hebt afgelegd. Wij vertellen je waarom. 

Genieten van het uitzicht

Veel rodelbanen volgen prachtige routes. Geen brede skipistes die genoeg ruimte moeten hebben om veel mensen zigzaggend naar beneden te laten glijden, maar lange parcours, dan vlak, dan weer steiler, dan weer slingerend, dan weer recht. En vaak heb je prachtige uitzichten. En als de rodelbaan dan wel de pistes volgt, is de tocht omhoog vaak ook prachtig. Natuurlijk kun je net als de skiërs en snowboarders met de lift omhoog, maar in veel gevallen kun je ook wandelen. En dat is natuurlijk een prachtige kans om de omgeving twee keer te ontdekken. Een keer terwijl je een prachtige winterwandeling omhoog maakt, en nog eens als je weer vloeiend naar beneden glijdt. 

Serieuze workout

Je glijdt soepel naar beneden, maar vergis je niet: eigenlijk is een sledetocht ook een flinke workout. Oke, natuurlijk is een sledetocht niet zo zwaar als een toerskitocht. Je zit en glijdt naar beneden en hoeft jezelf niet omhoog te werken. Maar je stuurt alsnog met je hele lichaam. Sturen met je voeten, meehangen in de bochten, remmen door de handrem aan te trekken. En terwijl je dat doet, heb je je buik en lage rugspieren nodig om in evenwicht te blijven. 

Niet makkelijk, wel leuk!

Klinkt het bovenstaande lastig? Dan heb je helemaal gelijk. Sleetje rijden is minder makkelijk dan het klinkt. De basis heb je snel onder de knie, maar dan begint het spel pas. Want die bochten kunnen altijd mooier en vloeiender. En wie komt zonder af te stappen dat kleine heuveltje over? Kortom: je kan je heerlijk uitleven en verveelt je niet snel, want net als met skiën kun je je techniek eindeloos verfijnen en verbeteren. Je gewicht verplaatsen, meehangen, je voeten net wat harder of juist zachter op de grond zetten om te remmen of te sturen, het zijn de finesses die van dit spelletje een heuse sport maken! 

Adrenaline

Heb je het spelletje onder de knie, dan is zo’n rodelparcours nog een behoorlijke adrenalinekick. Want zag het er vanuit de lift nog uit als kinderspel, als je eenmaal op de slee zit, blijkt zo’n ding behoorlijk hard te gaan. Blijkt dat kleine heuveltje opeens als een schans te werken en moet je met je slee haast gaan carven om de bochten door te komen. Wie had dat gedacht? Let dus ook goed op, want je kan met je slee dus ook een behoorlijke smak maken! Let net als bij het skiën goed op jezelf en hou het veilig

Een goede rodelbaan eindigt bij een hut!

Aan het einde van een goede rodelbaan, staat een goede berghut waar lekker eten en drinken voor je klaar staat. Of anders zorg je er als goede rodelaar natuurlijk voor dat jouw dagje rodelen in ieder geval bij een hut eindigt. Want hoewel je rodelen dus zo sportief kan maken als je maar wil, is het voor velen toch vooral een manier om je met het hele gezin in de sneeuw uit te leven. Gezelligheid staat voorop en daar hoort een goede afsluiter met een dampende kop thee, warme chocomel of iets anders lekkers bij. En natuurlijk goed eten, want plezier in de sneeuw maakt hongerig. 

Ouderwets plezier

Skiën en snowboarden draait tegenwoordig toch al snel om het modernste materiaal. Of het nou om helmen, ski’s of skibrillen – pardon, goggles- gaat, het moet nieuwer, lichter, technischer en in het geval van kleding ook nog eens modieuzer. Je dure spiksplinternieuwe aankoop van vorig jaar is nu alweer verouderd, lijkt het soms. Bij het rodelen heb je daar geen last van. In tegendeel, eerder geldt het tegenovergestelde: de beste slee is vaak nog altijd die oude houten onverwoestbare slee, waarmee mensen al sinds mensenheugenis door de sneeuw glijden. En daar zit zelfs wat nostalgie bij. Want wie heeft er niet als kind niet ’z’n ouders aangemoedigd om nóg harder te gaan?

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis