conditie bergwandelen

Zo blijf je fit voor je bergwandeling

Wij inwoners van de Lage Landen kunnen niet elke week een pittige bergwandeling maken om de spieren in conditie te houden. En dus moeten we zelf creatief zijn. Gelukkig kan je in en om je eigen huis al heel wat makkelijke oefeningen doen waarmee je je wandelspieren en -gewrichten in beweging houdt. Zo ga je fit de bergen in!

Kracht en souplesse

Tijdens een bergwandeling worden je spieren behoorlijk op de proef gesteld. En denk nou niet dat alleen je beenspieren het tijdens een bergwandeling te verduren krijgen. Bergwandelen doe je met je hele lichaam, dus moet je ook je bijvoorbeeld je rug- en buikspieren trainen. Die spieren houden je lichaam namelijk in evenwicht. Hier vind je een aantal tips om spiergroepen die je tijdens je bergwandeling gebruikt, goed te trainen. 

Oefen je beenspieren

Maar natuurlijk mogen we de beenspieren niet vergeten. Die kun je al een beetje in conditie door simpelweg wat vaker de trap op en af te lopen, maar voor een bergwandeling kun je wel wat extra training gebruiken. Met deze tips zorg je voor meer kracht in je benen. 

Stabiel de bergen in met yoga

Yoga heeft onder sommigen een wat zweverig imago, maar yoga kan zeker helpen bij het trainen voor een bergwandeling. Veel yoga-oefeningen trainen namelijk je balans en dat is weer handig als je in de bergen bent.  Daarnaast gebruik je tijdens een yogasessie ook spiergroepen die je anders weer minder vaak zou gebruiken. 

Thuis sporten met Tamara Lunger

Dat zijn natuurlijk eerste, simpele stappen voor een eenvoudige bergwandelaar. Wie eens écht wil oefenen, kan dat tijdens de coronacrisis van 2020 ook doen ‘samen’ met een echte bergbeklimmer. Omdat de sportscholen dicht zijn, moet Tamara Lunger ook thuisblijven. Op Instagram laat ze zien hoe zij thuis fit blijft, voor haar volgende bergbeklimming. Om de dag geeft ze via Instagram instructies! 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis