veilig afdalen bergwandelen

Zo wandel je veilig naar het dal

Als je naar boven loopt, moet je uiteindelijk ook weer naar beneden. Maar de tocht naar beneden is lang niet altijd makkelijk. Sterker nog, de meeste ongelukken gebeuren als mensen naar beneden wandelen. Met deze tips wandel je zonder grote problemen zo naar beneden. 

Verdeel je energie

Een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken tijdens het afdalen is vermoeidheid. Als je moe bent, beweeg je vaak minder soepel, je let minder goed op waar je je voeten neerzet en daardoor stap je soms net wat eerder mis. En als je dan een misstap maakt, ben je door die vermoeidheid ook net wat minder goed in staat om je evenwicht te bewaren of met een atletisch sprongetje je misser te corrigeren. Hoe voorkom je dat?

Heel simpel: zorgen dat je niet té moe bent voordat je aan je afdaling begint. Zorg ervoor dat je niet al je energie verbruikt op weg naar boven, maar verdeel je krachten. Kies een niet té zware route, neem een keer extra pauze en rust ook boven een beetje uit als dat veilig kan. Kun je meteen van het uitzicht genieten!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Gebruik de juiste staptechniek

Kijk om te beginnen goed naar op hoe je je voeten neerzet. Veel mensen zijn geneigd om de hiel stevig op de grond te zetten en dan meteen hun hele gewicht op die hiel te laten rusten voordat ze de rest van de voet op de grond zetten. Dat voelt krachtig en geeft vaak het idee dat je je meteen schrap zet, maar dat klopt niet. Niet alleen geeft dat een flinke klap op je knieën, je staat ook een stuk minder stevig. Alleen de hak van je schoen geeft dan grip op de ondergrond. Beter is om eerst in één soepele beweging je hele voet op de grond te zetten en dán pas gewicht op die voet te laten rusten. Dan heb je met je hele voet grip en sta je een stuk steviger! Dat lijkt overigens een rare beweging, eerst je voet volledig neerzetten en dan pas je hele gewicht erop laten rusten, maar als je kleine stappen neemt, zal je merken dat dat al een stuk makkelijker gaat. Oftewel: neem kleine stappen!

Met kleine pasjes waarbij je je hele voet op de grond zet, ben je al een heel eind. Nu nog volhouden tot je weer beneden bent. Blijf rustig ademhalen, ookal kost je wandeling soms heel wat inspanning. Hetzelfde geldt ook voor je wandeltempo. Hou een rustig en gelijkmatig tempo aan, dan word je het minst snel moe. Raak je buiten adem, of krijg je toch last van bepaalde spieren die al het werk moeten doen? Neem even pauze, kom op adem en kijk daarna of je met een ander tempo of door je voeten nét een beetje anders neer kan zetten die specifieke spieren wat rust kan geven.  

veilig afdalen bergwandelen

Gebruik stokken

Wandelstokken kunnen ook helpen. Wandelstokken ontlasten je beenspieren waardoor je minder snel moe wordt en minder snel pijntjes in je knieën krijgt. Maar dankzij stokken is het ook makkelijker om je evenwicht te bewaren. Je hebt immers een of twee extra steuntjes, en dat zorgt ervoor dat ook het bewaren van je evenwicht wat minder energie kost! Maar pas op, als je je wandelstokken écht goed wil gebruiken, moet je wel even oefenen!

veilig afdalen bergwandelen

Let op de verdeling van je gewicht

Denk ook na over hoe je je gewicht verdeelt. Dat betekent in het bijzonder hoe je loopt. Vaak heb je als je een helling afloopt de neiging om een beetje naar de helling toe te leunen. Dan sta je voor je gevoel wat rechter op en, als je valt is de helling wat dichterbij, waardoor je jezelf eerder met je handen op kan vangen. Nadeel is echter: door die houding val je ook eerder en dat wil je nou net voorkomen. De truc is om ervoor te zorgen dat je gewicht zo veel mogelijk boven je voeten blijft. Dat kan soms zelfs betekenen dat je tijdens het afdalen met je bovenlichaam juist een beetje naar voren moet leunen. Denk daarbij trouwens ook aan het gewicht van je rugzak. Door die rugzak ligt je zwaartepunt een beetje verder naar achteren en moet je dus net wat meer naar voren buigen.

Veters strikken!

Heb je na een afdaling vaak last van pijnlijke tenen? Kijk dan even naar hoe goed je je veters gestrikt hebt. Het zou zomaar kunnen dat je veters terwijl je de helling op liep, wat losser zijn gaan zitten, of gewoon een beetje zijn uitgerekt. En dan schuiven je voeten naar voren in je schoenen op weg naar beneden met pijnlijke tenen als gevolg. Strik je veters nog even goed voordat je aan je afdaling begint.  

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!