Special Op en top Wallis

Wallis... of is het Valais? 

Beide natuurlijk! Geen plek in Zwitserland waar de bewoners zo’n dubbele relatie hebben met hun maatschappij en met de natuur. Boeren uit het Val d’Hérens vertroetelen hun koeien als waren het prinsessen, maar laten ze ook tegen elkaar vechten voor de eer en de glorie van hun dorp. In het zuidwesten pronken ze met de Mont Blanc, die ‘Franse berg’, als het ultieme Alpendecor. Maar eigenlijk vinden ze hun eigen vierduizenders het échte dak van de Alpen. En dat ze in hun kanton de lekkerste wijnen en bergkazen van de hele Alpen produceren, dat durft geen ene Valaisan in twijfel te trekken. Ook daarom voelen ze zich, meer dan elders, allen in de eerste plaats Walliser/Valaisan en dan pas Zwitser.

In deze online wandelspecial zetten we de hoogtepunten van de Franstalige regio’s van Wallis – Valais dus – op een rijtje en in het zonnetje. Echt wel, want wist je dat de zon er 300 dagen per jaar schijnt, meer dan in Italië? De natuur is er daarom extreem afwisselend: de ene dag fiets je tussen de wijngaarden en fruitbomen door het Rhônedal in de warme zon, de andere dag loop je hoog boven de boomgrens door een landschap zo ruig dat het in een fantasyfilm niet zou misstaan. Dat is precies wat Wallis zo op en top Zwitserland maakt. Waar wacht je nog op? Veel leesplezier!

Jonathan VandeVoorde
Hoofdredacteur Bergen Magazine    

Hét symbool van Zwitserland, de sint-bernardshond, komt uit het Val d’Entremont. Je kunt een wandeling met deze prachtige viervoeters maken, of de eenzaamheid van een bergmeer opzoeken.

foto Jv Vandevoorde

In bijna-tropische condities een pittige trektocht rondom Champéry en zijn huisberg, de Dents du Midi ondernemen met kinderen is misschien niet het beste idee. Gelukkig is er genoeg te beleven om iedereen in ons gezinnetje tevreden te houden.  

Boeren legden vanwege het droge klimaat in Wallis eeuwen geleden irrigatiekanalen voor de velden en wijgaarden aan: bisses. Nendaz heeft het grootste actieve netwerk, waar bijna honderd kilometer aan wandelpaden langs loopt. 

Fruitbomen en wijngaarden sieren de Rhônevallei. Met de fiets zweef je langs rode appels en paarse druiven, de zoete geuren in de neus en de warme zon op het hoofd. Onderweg valt er genoeg te proeven. 

Ruige natuur waar een wandelaar slechts een stipje is. In het stille Vallon de Réchy, op een steenworp van het Val d’Anniviers, loop je over spannende paden in een door gletsjers uitgeslepen landschap.

Gastvrijheid zit de Zwitsers in het bloed en als het om lekker eten en drinken gaat, hoef je de Wallisers echt niets wijs te maken. Enkele bijzondere adresjes om te eten en te slapen zetten we hier op een rijtje

Fondation Barry beheert de kennel en fokt de sint-bernards en is genoemd naar de hond Barry die van 1800 tot 1812 bij de hospice leefde en wel veertig man zou gered hebben en bij de laatste redding zelf omkwam.

Foto J de Korte

Op de vredige Alpage de Ponchet staat een opgeknapt houten chalet, waar het ’s zomers bruist van de activiteiten: een restuarant en tal van workshops als yoga en themawandelingen.

Een special over Wallis van wel 20 pagina's dik met schitterende artikelen over de mooiste regio's van dit Zwitserse kanton vind je nu bij het eerste nummer van Bergen Magazine in 2016

winter-ValaisWallis promotion-Pascal Gertschen

Ontdek Wallis ook in de winter

Met zijn sneeuwbedekte valleien en hoge pieken is Wallis de perfecte locatie voor je wintersportvakantie, met de hoogste skiresorts in Zwitserland, met meer dan 2400 km aan pistes tussen 45 vierduizenders. En buiten de piste is er ook veel te genieten, zoals een winterwandeling, of lekker sneeuwschoenwandelen door het hoog alpiene landschap of een heerlijke behandeling in de thermen. Lees verder