Home » Blogs

European Outdoor Film Tour: overweldigend

25 oktober, 2011 - 17:47 - Fenneke Visscher

In Nederland en België is het European Outdoor Film Tour helaas alweer voorbij. Gelukkig mocht ik er gisteravond in Woerden bij zijn. Twee jaar geleden was ik er ook, en dankzij die avond had ik erg hoge verwachtingen van de filmpjes.

Het festival opende met de film: This must be the one. De mannen in dit filmpje vertrouwen volledig op hun materiaal. Ze springen van rosten en laten zich van slacklines tussen bergtoppen of gebouwen vallen.

In Outside the box vond ik het spannend worden toen er onweer opkomst was en de dames boven op een rots aan het klimmen waren. Inspirerend om te zien hoe Lynn Hill rustig bleef: "we zijn hier nu toch, dus paniekerig doen heeft geen zin".

In het filmpje Life Cycles waarin mountainbikers de hoofdrol spelen, vond ik vooral de details mooi gefilmd. Het was een boerenomgeving waarin af en toe de graankorrels mooi in beeld gebracht werden. Het was ook prachtig om te zien hoe de seizoenen op de bergen veranderden. Erg mooi gemaakt.

Tijdens Cold kreeg ik ook echt de rillingen. Intrigerend hoe deze bergbeklimmers, hoe moeilijk soms ook, stap voor stap de top weten te bereiken van de 8034 meter hoge Gasherbrum II. Het wordt echt spannend als de mannen weer naar beneden moeten. Ze zijn immers pas op de helft. Indrukwekkend: de bevroren lijken die extreem groot in beeld verschijnen...

Kadoma was wel een van de heftigste filmpjes die we te zien kregen. Vooral omdat een van de kayakkers de tocht niet overleefde omdat hij werd aangevallen door een krokodil. Zeker de moeite waard om nog eens te zien.

Met de Noorse en Zweedse Baffin Babes kon ik me enigszins identificeren. De dames gingen met zijn vieren over de ijsvlakte met ski's langs en over gletsjers op het Baffin Island. Met veel (droge) humor hebben zij de tocht op hun manier tot een goed einde gebracht.

De skisprongen en skischans in Being there vond ik niet overweldigend. Maar de natuur, de bergen en de sneeuw er op (Lofoten, Noorwegen) vond ik wel overweldigend! Wat een mooie bergen en zeker mooie camerabeelden.

Over het algemeen hadden filmpjes gewoon echt schitterende beelden. Bij deze wil ik graag een compliment geven aan de cameramensen. Die hebben ongelofelijke stunts moeten uithalen om de extreme sporters op hun best vast te leggen op film.

Reacties van een aantal bezoekers:

"Hoe mensen de grensen van de natuur en van hunzelf opzoeken, dat is gaaf om te zien!"

"Weer een zeer gevarieerd programma."

"Het contrast tussen wat een mens wel en niet kan is groot en fascinerend om te zien."

 

Bekijk hieronder de trailers van de film.

This must be the one (Slacklinen en meer - Frankrijk)

Bij deze film zal blijken of jullie hoogtevrees hebben: koorddansen in duizelingwekkende hoogte - tussen de rotspunten van het Mont Blanc massief en de wolkenkrabbers van Parijs. 

Outside the box (Boulderen en klimmen - Verenigde Staten, Duitsland)

Als het om boulderen gaat kan niemand Anna Stöhr en Juliane Wurm het hoofd bieden, maar over spleetklimmen kunnen beiden nog het een en ander leren van oud-kampioene Lynn Hill. 

Dark side of the lens (Surfen en fotografie - Ierland)

Fotograaf en cameraman Mickey Smith laat ons de wereld door zijn ogen resp. lens zien: als surfende waarnemer tussen water en golven. 

Kadoma (Kayakken - Kongo, Verenigde Staten)

De Lukuga River in hartje Kongo is een van de gevaarlijkste rivieren ter wereld. Hendri Coetzee, Chris Korbulic en Stookesberry willen hem als eersten bevaren. 

Life cycles (Mountainbiken - Canada)

Het wiel wordt als de grootste uitvinding van de mensheid beschouwd - Life Cycles brengt in bewegende en esthetische beelden een indrukwekkende hommage aan het wiel. 

Being there (Skiën - Lofoten Noorwegen, Zweden, Japan)

Powderturns met uitzicht op zee: dat kan alleen in de Noorse fjorden en op de Lofoten – en is zelfs voor de beste freeskiërs ter wereld een bijzondere ervaring! 

Baffin babes (Toerskiën - Canada en Noorwegen)

De Baffin Babes leggen in 80 dagen 1200 kilometer op ski's af en bewijzen in de arctische ijswoestijn dat ook vrouwen hun mannetje staan! 

Cold (Alpinisme - Verenigde Staten, Pakistan)

Simone Moro, Denis Urubko en Cory Richards slagen er als eerste in de Gasherbrum II in de winter te beklimmen. Maar op de terugweg worden ze verrast door een lawine.

The majestic plastic bag (Natuur - Verenigde Staten)

We volgen een plasticzak op zijn reis door de stadsjungle tot aan zijn eigenlijke plaats van bestemming: de grote afvalkolk in de Grote Oceaan. 

Art of flight (Snowboarden - Verenigde Staten)

Travis Rice, John Jackson en Mark Landvik bewijzen dat zelfs snowboarden een vorm van kunst is. In Alaska voegen de drie snowboarders een aantal nieuwe tricks toe aan hun repertoire. 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?