poster film Ventoux

Wielerfans opgelet: Ventoux in de bioscoop!

Slap geouwehoer, vriendschap en de uitdagingen van fietsen in de bergen. Het zit allemaal in de film ‘Ventoux’ van regisseur Nicole van Kilsdonk en schrijver Bert Wagendorp die vanaf donderdag 14 mei in de bioscoop draait.

De film Ventoux

Vier oude jeugdvrienden, Bart (Kasper van Kooten), André (Wilfried de Jong), Joost (Leopold Witte) en David (Wim Opbrouck) stappen op de fiets om, net als dertig jaar gelden, de Mont Ventoux te beklimmen. Onderweg worden ze echter niet alleen geconfronteerd met de zware rit de berg op. De herinnering aan die tocht van dertig jaar geleden stelt ook de vriendschap op de proef. Het verhaal, geschreven door Nicole van Kilsdonk en Bert Wagendorp vormt ook de achtergrond van het boek Ventoux.

De kale berg

De Ventoux is met bijna 2000 meter de hoogste top in de Franse Provence. De naam 'Ventoux' is waarschijnlijk afgeleid van het Franse 'vent' wat wind betekent. De invloed van de Mistral is goed te zien en te voelen op de berg. In de negentiende eeuw werd de Mont Ventoux bijna geheel ontbost waardoor de berg bekend werd als de ‘kale berg’. Inmiddels is een groot deel van de bebossing weer hersteld, maar de top is nog altijd kaal en dor.

Fietsen op de Mont Ventoux

De Mont Ventoux is bekend onder fietsfanaten door de lange en steile klim en de soms zware weerstomstandigheden. De beklimming is zelfs zo zwaar dat tijdens de Tour de France van 1967 wielrenner Tom Simpson de beklimming niet overleefde. Elk jaar gaan vele toeristen de uitdaging aan om de berg op te fietsen.

Bekijk de trailer van Ventoux

poster film Ventoux

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen