Refuge de la Charpoua

Bijzondere aandacht voor de oudste hut van Chamonix

Het was de kleinste én oudste hut in de omgeving van Chamonix. Op 2841 meter boven zeeniveau. 119 jaar oud, nog voor een groot deel bestaand uit hout. Maar Le Refuge de la Charpoua is niet meer. Het kleine houten gebouwtje wordt in 2023 vervangen door een nieuw exemplaar.

Le Refuge de la Charpoua was een bijzondere plek door de ligging. Hoog op de hellingen van Les Drus en Aiguille Verte, met een magnifiek uitzicht op de verschillende gletsjers in de omgeving. Het gebouwtje uit 1904 was dat uiteraard ook. Maar het leven daar hoog in de bergen, vrijwel geïsoleerd, was misschien het meest bijzondere. De Refuge de la Charpoua is namelijk alleen te bereiken via enkele lange en zware klim- en wandelroutes, of met de helikopter.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Desondanks is de berghut wel bemand in de zomermaanden. En dat maakt van het kleine hutje, dat met slechts twaalf slaapplaatsen eerder doet denken aan een bivakhutje, officieel gezien toch echt een berghut.. En ondanks het bescheiden formaat heeft de hut ook een rol gespeeld in de geschiedenis van het Franse alpinisme. Heel wat bergbeklimmers hebben in de hut overnacht, op weg naar bijzondere beklimmingen in het Mont Blancmassief.

De oude hut verdient dus wel wat extra aandacht en daarom is er een minidocumentaire gemaakt over het leven van huttenwaardin Sarah Cartier. Samen met haar man en hun twee kinderen woonde zij al acht jaar elke zomer in Le Refuge de la Charpoua.

Nieuwbouw van Refuge de la Charpoua

Refuge de la Charpoua is aan het begin van het winterseizoen 2022-2023 afgebroken, in de zomer van 2023 moet op dezelfde plek een nieuwe hut verrijzen. Dat wordt overigens geen groots modern bouwwerk. De refuge is een bijzonder en tastbaar stukje geschiedenis voor veel Franse bergbeklimmers. Daarom wordt er geprobeerd bij de nieuwbouw zoveel mogelijk het karakter van de oude hut te bewaren. De nieuwe hut krijgt dus ook weer twaalf slaapplaatsen, en delen van de houten muur en de stenen sokkel worden bewaard. Het gaat dus meer om een renovatie dan om totale nieuwbouw. Wel wordt de hut vooral beter geïsoleerd en comfortabeler gemaakt. De opening staat gepland voor juni 2023. 


Refuge de la CharpouaMeer lezen over bijzondere plekken om te overnachten in de bergen? In Bergen Magazine 5 van 2022 vertelt Robert Eckhardt meer over bijzondere bivakhutjes in de Alpen. Je kan het nummer nabestellen, of neem een abonnement, dan kun je gratis eerder verschenen nummers cadeau krijgen! 

Bestel het nummer Neem een abonnement


 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?