Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail: bergwandelen in Nederland

Bergwandelen in Nederland? Ja dat kan. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Dutch Mountain Filmfestival is er een heuse bergwandelroute door Nederland uitgezet.

De Dutch Mountain Trail loopt door het heuvellandschap van Zuid-Limburg en doet daar de zeven hoogste toppen van het land aan. De ruim honderd kilometer lange wandelroute is meteen een van de zwaarste lange-afstandswandelroutes van Nederland. De route is een aanrader voor bergwandelaars die dichter bij huis de benen willen strekken, maar ook als trailrunner kun je je hier uitleven!

Dutch Mountain Trail

Kuitenbijters in de Limburgse heuvels

De route begint op station Eygelshoven en zigzagt door het Zuid-Limburgse heuvelland naar Maastricht. Niet bepaald een gebied met gletsjers loodrechte rotswanden, en passages door ingewikkeld blokkenterrein. Toch krijg je het ook als doorgewinterde bergwandelaar flink voor je kiezen. De route is volledig onverhard, je loopt over grindpaden en over onvervalste Limburgse pratsj, modder. En dat er in Zuid-Limburg geen besneeuwde bergtoppen liggen, wil niet zeggen dat je niet een paar flinke kuitenbijters tegen kan komen. Die kuitenbijters worden afgewisseld met winderige plateautjes en stukken vals plat.

Dutch Mountain Trail

Uitzicht

En als je die kuitenbijters gehad hebt, kun je ook van mooie vergezichten genieten. Vanaf de heuveltoppen kijk je -bij goed weer- naar de Duitse Eifel en de Belgische Voerstreek, maar voor je voeten ontvouwen zich ook mooie uitzichten op de dalen van de Geul en de Gulp, de Sinselbeek en het Maasdal.

De route ontwijkt zoveel mogelijk de bewoonde wereld, maar natuurlijk moet je wel ergens kunnen eten, drinken en slapen. Op veel plekken vind je in de buurt van de route een plekje waar dat kan. Waar die precies liggen, staat allemaal in de wandelgids die bij de route hoort.

Dutch Mountain TrailDe wandelgids van de Dutch Mountain Trail is online te bestellen of verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Er zijn ook GPX-bestanden voor je GPS verkrijgbaar. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past