Hillary en Tenzing eerste beklimming Everest

Eerste beklimming Mount Everest

Op 29 mei 1953 waren Edmund Percival Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de Mount Everest succesvol beklommen. 

Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop, op 8850 meter hoogte bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau. Aan het begin van de 20e eeuw werkte men nog niet met zuurstofflessen en het was onmogelijk om zonder aanvullend zuurstof de bergtop te bereiken. In 1924 probeerden George Leigh Mallory en Andrew “Sandy” Irvine met het destijds nieuwe en controversiële zuurstof onder druk de berg te beklimmen. Ze keerden nooit terug. Het is nog steeds onbekend of de twee klimmers de top ooit hebben bereikt.

De klim in 1953

Op 9 maart 1953 vertrok een grote expeditie uit Kathmandu in Nepal om de Mount Everest te beklimmen. Ze hadden een grotere hoeveelheid zuurstof bij zich dan een klimexpeditie tot dan toe ooit had meegedragen. In totaal waren er 350 dragers nodig om alle spullen naar de berg te brengen. 

De expeditie zette een aantal kampen op langs de bergflank op de zuidelijke route. In 1951 was het voor het eerst gelukt om de gevaarlijke en nog altijd beruchte Khumbu-Icefall te beklimmen. Vanuit kamp VII, het hoogste basiskamp, vertrok op 26 mei het eerste team van twee man op weg naar de bergtop. Dit eerste koppel zag zich echter gedwongen om terug te keren wegens slecht weer. Op 28 mei vertrokken de Nieuw-Zeelander Edmund Percival Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De volgende ochtend bereikten ze de top van 's werelds hoogste berg. De twee keerden als eerste mensen levend terug van de klim. Toen Edmund Hillary na de klim in Londen aankwam zei hij triomfantelijk: “We knocked the bastard off.”

Foto's van de eerste Mount Everest beklimming (via twitter.com/Everest1953)

De eerste die de top van de Mount Everest bereikte

De prestatie van Hillary en Norgay werd wereldnieuws. Het nieuws was zo groot dat zelfs de kroning van Koningin Elizabeth II van de voorpagina's van de kranten werd gehaald. Vanuit de internationale pers kwam de vraag wie van de twee klimmers nou werkelijk als eerste de top van de Mount Everest bereikte. De media wilden namelijk graag weten welk land met de eer kon strijken. Nieuw-Zeeland of Nepal? De leider van de British Everest Party verklaarde tegenover de pers dat het koppel “vrijwel tegelijkertijd” aankwam. De klimmers zelf gingen nog verder en verklaarden dat geen van beiden de top als eerste bereikte. 

Bron: IsGeschiedenis.nl 

Afbeelding By Jamling Tenzing Norgay CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling