Verlichte Matterhorn. © Robert Bösch - Mammut und erdmannpeisker

Feest op de Matterhorn!

Op 14 juli 2015 werd het 150-jarig jubileum van de eerste beklimming van de Matterhorn gevierd. Onderdeel van de festiviteiten was de heropening van de Hörnlihütte. De hut is lang dicht geweest, in verband met ingrijpende moderniseringen.
De Hörnlihütte is een oude hut. Ondanks dat koningin Elizabeth beklimmingen van de Matterhorn verboden had, was het dramatische verhaal van Whympers beklimming een grote inspiratie voor ambitieuze bergbeklimmers. In 1880 werd besloten een onderkomen te bouwen voor de waaghalzen die op weg waren naar de top. Hoewel de hut sindsdien een aantal keer is verbouwd, was de hut erg verouderd.

 © Kurt LauberDe nieuwe Hörnlihütte

De oude hut is bij de moderniseringen afgebroken. Op de oude funderingen is de nieuwe hut opgebouwd. Dit nieuwe exemplaar voldoet aan de laatste eisen op het gebied van comfort, maar vooral op het gebied van duurzaamheid zijn er grote verbeteringen aangebracht. Elektriciteit en warm water komen van zonnepanelen en er is een kleine waterzuivering waardoor water niet alleen gezuiverd wordt, maar ook kan worden hergebruikt. De nieuwe hut heeft 130 bedden. Tijdens de verbouwingen bleef het basecamp op de Matterhorn wel open. 25 futuristische tenten van aluminium boden bergbeklimmers het nodige onderdak. De nieuwe Hörnlihütte is geopend van juli tot september.

Festiviteiten in Zermatt

De hele maand juli wordt het 150-jarig jubileum van de eerste beklimming van de Matterhorn gevierd. Er zijn toneelstukken, tentoonstellingen en de route die de eerste klimmers naar de top namen, is door honderden vrijwilligers verlicht. Ook werd de berg op 14 juli een dag lang afgesloten om alle omgekomen bergbeklimmers te herdenken. Meer weten over alle feesten in Zermatt? Kijk dan hier! 

Bronnen:

Hoernlihuette.ch
NOS.nl

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.