Christoph Müller

Film ‘The Dawn Wall’ binnenkort te zien op IDFA

Aankomende maand is de film The Dawn Wall van Josh Lowell en Peter Mortimer te zien op het Amsterdamse filmfestival IDFA. In de film worden Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson, tot voor kort de enigen die de route vrij wisten te klimmen, gevolgd op hun historische klim naar de top van El Capitan in Yosemite.

Historische beklimming

Op 14 januari 2015 bereikten Caldwell en Jorgeson na 19 dagen aan de wand de top van wat misschien wel de moeilijkste klimroute ter wereld is: de Dawn Wall op El Capitan. Hun jarenlange doel, de route vrij te klimmen, dus zonder gebruik te maken van het touw of andere hulpmiddelen, was daarmee volbracht. Ze waren daarmee de eersten in wat door de beste klimmers ter wereld onmogelijk werd geacht en het was voor hen de vraag of het überhaupt mogelijk was. In The Dawn Wall volgen we de twee beroemde klimmers naar de top en nemen ze ons via flashbacks mee naar de voorbereidingen en hun privélevens, zodat we een beetje kunnen proeven van het tomeloze doorzettingsvermogen en de motivatie die deze ongekende prestatie heeft gevergd.

De regisseurs

Ook de regisseurs van The Dawn Wall zijn bekenden in de klimwereld. Josh Lowell en Peter Mortimer werken al decennia samen aan verschillende award-winnende klimfilms, waarvan Valley Uprising de bekendste is. Filmen op een schijnbaar onbegaanbare verticale wand is niet makkelijk, maar Lowell en Mortimer zijn zelf beproefde klimmers en hangen net als Caldwell en Jorgeson zonder problemen wekenlang in hun harnas.

Tickets The Dawn Wall op IDFA

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) vindt dit jaar plaats van 15 tot 26 november 2017. The Dawn Wall is vijfmaal te zien in verschillende Amsterdamse bioscopen. Meer informatie over speeltijden, locaties en tickets vind je hier.

Foto:

'Climbers in the wall of El Capitan in nightfall', Christoph Müller [Creative Commons via Wikimedia Commons]

Meer inspiratie

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!