IFALP

Komt er één lawinebericht voor het volledige Alpengebied?

Zoeken naar de lawineberichten voor jouw wintersportgebied is soms lastig. Verschillende landen hebben hun eigen informatiekanalen en voorspellingen. Als het aan IFALP ligt, komt daar verandering in. Zij willen één lawinebulletin voor het hele alpengebied.

Zoeken naar goede informatie over lawines is soms lastig. De verschillende landen hebben verschillende lawinebulletins. In totaal zijn er zeventien verschillende lawinediensten actief in de Alpen. En al die verschillende diensten komen met hun eigen voorspellingen. Dat kan tot het bizarre fenomeen leiden dat er verschillende voorspellingen zijn voor dezelfde regio. Vaak ook nog eens in verschillende talen. En hoewel de lawinediensten vaak met dezelfde weer- en risicomodellen werken, worden die modellen vaak erg verschillend geïnterpreteerd.

Één systeem voor lawineberichten

Daar moet een eind aan komen, vindt de Initiative für eine alpenweite einheitliche Lawinenprognose (IFALP). Volgens die organisatie houdt de natuur zich niet aan de grenzen van kantons, deelstaten of landen en zouden wij dat als mensen ook niet moeten doen bij het voorspellen daarvan. De organisatie pleit daarom voor één overkoepelend systeem voor lawineprognoses.

Zo’n systeem zou niet meer gericht moeten zijn op politieke en staatkundige grenzen, maar op natuurlijke grenzen. Daarnaast zouden de lawinebulletins altijd meertalig gepubliceerd moeten worden: in de lokale taal en ten minste in het Engels. Zo zouden de berichten voor iedereen begrijpelijk moeten worden.

Meer kennis over lawines

Maar het nieuwe systeem moet niet alleen maar voordelen voor de lezers opleveren, een betere internationale samenwerking moet ook voor meer kennis over lawines zorgen. Door betere samenwerking in het ontwikkelen en gebruik van de modellen waarmee het lawinerisico wordt gemaakt, moeten de voorspellingen ook beter worden.

De eerste stappen zijn al gezet. In Oostenrijk en Italië wordt al samengewerkt door verschillende lawinediensten. Als het aan IFALP ligt, wordt die samenwerking dus flink uit vergroot.

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past