De Matterhorn. Via Wikimedia commons.

Vermiste bergbeklimmers na 45 jaar geïdentificeerd

Een bergbeklimmer deed vorig jaar een gruwelijke vondst op de Matterhorn. Aan de voet van de Matterhorngletsjer vond hij menselijke botten en de resten van klimuitrusting. Uit DNA onderzoek bleek dat het gaat om twee Japanners, die sinds 18 augustus 1970 vermist zijn.

Het gaat om de Japanners Michio Oikawa en Masayuki Kobayashi. Toen ze verdwenen waren ze 22 en 21 jaar oud. Van de twee onfortuinlijke klimmers ontbrak sindsdien ieder spoor. De resten zijn aangetroffen op een hoogte van 2800 meter. Hoe de twee om het leven zijn gekomen blijft onbekend. Alleen al op de Matterhorn zijn honderden bergbeklimmers omgekomen, maar zij zijn lang niet allemaal teruggevonden. Ook het lichaam van Lord Francis Douglas, die omkwam bij de eerste beklimming van de Matterhorn is nooit teruggevonden.

Meer vondsten in gletsjers

Het gebeurt vaker dat de resten van omgekomen klimmers weer tevoorschijn komen. Vorig jaar werd het lichaam van de Britse klimmer Jonathan Conville na 34 jaar teruggevonden door een helikopterpiloot.  Maar ook oudere vondsten kunnen naar boven komen. Smeltende gletsjers zijn soms een ware schatkamer voor archeologen. Experts verwachten dat nu de gletsjers steeds sneller lijken te smelten het aantal vondsten in het ijs alleen maar zal toenemen.
 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!