corona reisadvies 15 juni

Versoepeling reisadvies 15 juni: waar kunnen we op vakantie?

Zowel de Nederlandse en Belgische regering hebben besloten dat we weer op vakantie kunnen naar de meeste Europese landen. Voor alle landen die binnen het Schengengebied vallen, geldt dan ‘code geel’. Dat betekent dat een vakantie in het buitenland weer mogelijk wordt.

Tot nu toe hield de Nederlandse overheid het voor heel Europa nog op ‘code oranje’. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakantietripjes, afgeraden werden. Daar komt dus verandering in. Sinds 15 juni mogen Nederlanders weer het land uit als zij dat willen.

Ook de Belgen openen hun grenzen weer op 15 juni voor reizigers binnen de Schengenzone. Dat werd woensdag 3 juni na lang beraad bekend gemaakt. Dat betekent dat toeristen weer het land in mogen, maar dat Belgische vakantiegangers die op vakantie willen in het buitenland, gewoon weer op pad kunnen.

Waar mogen we heen?

Het reisadvies dat vanaf 15 juni door de Nederlandse en Belgische overheid wordt gegeven geldt in principe voor het hele Schengen-gebied. Dat betekent dat er weer naar veel Europese landen gereisd mag worden. Tenminste, als die landen toeristen toelaten.

Italië

Italië gaat voortvarend met de heropeningen van de grenzen. Sinds 3 juni zijn toeristen weer welkom in het land. Wel zijn er strenge regels, die per regio verschillend kunnen zijn. Zo moet je als buitensporter in Zuid-Tirol maar liefst drie meter afstand houden van mensen die niet bij jouw gezin horen. Mond-neuskapjes zijn verplicht in openbaar vervoer, restaurants én als je elkaar op een bergpad passeert. 

Duitsland

Duitsland heeft 15 juni de grenzen weer volledig geopend voor inwoners uit alle Schengenlanden. Dat wil zeggen dat alle Duitsers weer naar alle Schengenlanden kunnen, maar dat we ook Duitsland weer in mogen. Wel kunnen er regionaal nog lockdowns worden ingesteld als de situatie daarom vraagt. 

Oostenrijk

Nederlandse toeristen zijn sinds 16 juni weer welkom in het land. Dat betekent dat je weer op alle mogelijke manieren weer naar Oostenrijk toe kan, de trein, het vliegtuig én met je eigen auto via Duitsland. Wel moet je op veel plekken contactgegevens kunnen achterlaten, voor het geval dat... 


Kunnen we in de zomer van 2020 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Zwitserland

Zwitserland volgt lijn van de EU. De grenzen zijn dus inmiddels open, en ook hier is in openbare gelegenheden en openbaar vervoer een mondkapje 'sterk aangeraden'. Contactgegevens kunnen door bijvoorbeeld restaurants gevraagd worden, maar je bent niet verplicht die af te geven.

corona reisadvies 15 juni

Frankrijk

Hoewel het er een tijdlang naar uitzag dat Frankrijk de grenzen nog even dicht zou houden, komt het land toch snel uit de lockdown en opent de grenzen op 15 juni voor toeristen. Zowel de Alpen als de Franse Pyreneeën zijn daarmee weer toegankelijk voor toeristen. Mondkapjes zijn binnen verplicht, maar op terrassen niet

Spanje

Wie naar Spanje wilde, moest wat langer geduld hebben. In Spanje zijn de grenzen sinds 21 juni weer open voor toeristen. Daarmee kwam ook een einde aan de quarantaineregels. 

Groot-Brittannië

Een reis naar Groot-Brittannië, de Schotse Hooglanden bijvoorbeeld, blijft lastig. Vanaf 8 juni gelden er nog vrij strenge regels voor iedereen die het land in komt. Toeristen moeten bij binnenkomst in het land papieren kunnen tonen waarmee vastgelegd kan worden waar je zal verblijven en bij wie. Eenmaal op bestemming moet je veertien dagen in quarantaine. In de praktijk is een vakantie dus zo goed als onmogelijk.  

Scandinavië

Reizen door Scandinavië belooft deze zomer een flinke uitdaging te worden. De landen hanteren zo hun eigen regels en lopen niet volledig in de pas met de rest van de Schengenzone. Zo mogen vanaf 15 juni mogen toeristen uit Duitsland, Noorwegen en IJsland wél naar Denemarken reizen, maar inwoners uit andere landen niet. Vanaf 15 juli mogen mensen uit Schengen-landen naar Noorwegen reizen, maar de Noorse overheid adviseert om af te zien van niet-essentiele reizen. Zweden is voor inwoners uit Schengen toegankelijk, maar de maatregelen van de buurlanden kunnen ervoor zorgen dat, dat land over de weg lastig te bereiken is.

Overzicht

In dit artikel staan lang niet alle landen van de EU vermeld. Op deze website kun je makkelijk van alle landen binnen de EU vinden wat de beperkingen zijn. Vul bij 'Kies je bestemming' in naar welk land je gaat, en alles wordt verteld! Let wel op: het gaat op deze site om landen van de EU, dus Noorwegen en Zwitserland staan er dan weer niet bij. 

Een bergvakantie tijdens de coronacrisis

De mogelijkheid om de komende zomer nog van een bergvakantie te kunnen genieten zijn dus heel wat groter geworden. Maar wat staat je te wachten in een berghut, of onderweg tijdens je wandelingen?

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!