Alta Via delle Dolomiti

De Alta Via routes: bergwandelen hoog in de Italiaanse bergen

De Alta Via routes in de bergen van Italië zijn wandelroutes waarbij je écht hoog de bergen in gaat. Een mooie uitdaging voor ervaren bergwandelaars. De Alta Via routes door Italie zijn vaak lange, meerdaagse wandelroutes, waarbij je van hut naar hut door de bergen wandelt. De Alta Via routes staan bekend als de hoogtewandelingen (höhenwegen) van de Dolomieten, je blijft dus vaak hoog in de bergen. Dat betekent dat je vaak prachtige uitzichten hebt, en kennis kan maken met het ruige hooggebergte. Maar ook dat je soms een flinke conditie nodig hebt en dat je soms door moeilijk terrein loopt. Veel routes hebben meerdere varianten, waardoor je vaak een route kan kiezen die het meest bij je past, of de route die je simpelweg het leukste lijkt.

De Alta Via routes zijn net zo gevarieerd als de bergen zelf zelf. Je loopt tussen besneeuwde toppen van de Alpen op de grens met Frankrijk en Zwitserland, de imposante en ruige rotsformaties van de Dolomieten, maar ook over glooiende almen. En tussendoor kun je, als je wil, afdalen naar een van de mooie dorpjes of stadjes in het gebied.

De beste tijd om een Alta Via te lopen, is meestal tussen juni en (eind) september. Buiten die periode zijn veel routes slecht begaanbaar door sneeuw, en zijn veel hutten simpelweg gesloten. Maar als ze open zijn, zijn de routes razend populair. Daarom is het, zeker als het hoogzomer is, belangrijk om wel even te reserveren bij een berghut.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Alta via 1 – het pad der giganten

De Alta via 1 loopt door Valle d’Aosta en voert je in dertien etappes langs de voet van een aantal van de hoogste bergen van de Alpen, waaronder de Mont Blanc. De meeste etappes hebben ook een mogelijkheid om het dal in te gaan, zodat je de route altijd wat korter of langer kan maken. 

Alta via 2 – over de paden van de Eerste Wereldoorlog

De Alta Via 2 voert je door de Dolomieten, over paden die ook in de Eerste Wereldoorlog door de strijdende legers gebruikt werden. Op veel plekken kom je overblijfselen van die oorlog tegen, vaak in de vorm van bunkers en schuilplaatsen die in de bergen zijn uitgehakt. 

Alta via 4 – voor échte berggeiten

De Alta Via delle Dolomiti 4 is één een van de kortste, maar ook een van de meest technische meerdaagse huttentochten dwars door de Italiaanse Dolomieten. Een schitterende uitdaging voor ervaren bergwandelaars die geen last hebben van hoogtevrees, en weten hoe ze met hun via ferrata-uitrusting om moeten gaan. In Bergen Magazine 1 van 2022 gaan we op avontuur over de Alta Via 4. Meer weten, of niets missen? Hier neem je een abonnement.

Alta via del granito

Alta via del Granito

Op deze route door de Dolomieten van Trentino loop je ook langs de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Deze driedaagse tocht heeft volop mogelijkheden om wandelen te combineren met wat klimwerk (wel voor de meer ervaren berggeiten) of juist om die te combineren met ontspannen aan een van de vele hoog- of laaggelegen meren in het gebied.

Alta via Naturalistica

De Alta Via Naturalistica is de tweede Alta via die je in Valle d’Aosta tegenkomt. Deze route is met recht een hoogtewandeling te noemen, want de route ligt gemiddeld op 2000 meter hoogte en je klimt zelfs tot een hoogte van 3300 meter!

 

 

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen