Dit zijn jullie mooie voornemens voor 2021

Dit zijn jullie mooie voornemens voor 2021

Eindelijk dat ene berggebied op je bucketlist afvinken en die hoge berg beklimmen wat je altijd al hebt willen doen, of nog een keer naar dat ene nationale park gaan. We vroegen jullie naar de mooie voornemens die jullie voor 2021 hebben. Op het gebied van de bergen dan. En daar kwamen een aantal hele mooie en inspirerende voornemens uit. Dus, twijfel je nog een beetje over je eigen lijstje met goede voornemens? Doe hier wat inspiratie op voor voornemens die je hopelijk in de bergen kan gaan afvinken!

1.Meer genieten van de bergen

We hebben allemaal wel eens zo’n vakantie gehad die veel te snel voorbij is gegaan, je kan je niet eens meer herinneren wat je drie dagen gelden hebt gedaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben: je hebt bijvoorbeeld te veel op je telefoon gezeten, of je was veel dingen voor anderen aan het regelen, waardoor je niet helemaal “in het moment” hebt kunnen genieten. En in 2020 was dat natuurlijk helemaal lastig. Veel mensen konden niet eens naar de bergen, en wie er wel was, moest goed opletten op zaken als mondkapjes, afstand houden en veranderende reisadviezen. Geniet dan nog maar eens helemaal. Niet gek als die vakantie dan te snel voorbij ging. Daarom stond ‘meer van de bergen genieten’ eigenlijk bij iedereen er wel op. Soms tussen de regels door, soms gewoon letterlijk. Tsja, we hopen maar dat alles binnenkort weer gewoon normaal wordt en dat dat inderdaad gaat lukken.

Maar hoe voorkom je nou dat het alsnog mis gaat en je weer aan het opletten bent en niet aan het genieten. Om optimaal van de bergen te genieten en dat zonder te vergeten wat je allemaal hebt gedaan, kan je bijvoorbeeld een (video) dagboekje bijhouden, heel veel foto’s maken, stap uit je comfort zone en ga nieuwe uitdagingen aan!  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


2. Een nieuwe bergsport ontdekken

Ben je nu al een tijdje goed aan het wandelen of fietsen, dan kan een nieuwe bergsport een erg leuke uitdaging zijn. Zo kan je bijvoorbeeld trailrunning gaan uitproberen. Trailrunning is -kort gezegd- gezegd hardlopen over verschillende soorten ruige paden. Er zijn ontzettend veel routes voor trailrunning en elke route heeft een andere moeilijkheidsgraad. In Nederland zijn er veel trailrunning-paden, maar er zijn er ook heel veel in de Alpen. Als je wil beginnen met trailrunnen, is het handig om dus voordat je de Alpen in gaat, te oefenen in Nederland en wanneer je er klaar voor bent verder te gaan in de bergen. Bij deze sport is 10 kilometer op de weg anders dan een 10 kilometer trailen. Het is namelijk veel zwaarder dan normaal wandelen of hardlopen. Heb je meteen een nieuwe sport om te proberen terwijl er nog een lockdown is!

Een bergsport die ook te beoefen is in Nederland en in de bergen is boulderen. Bij boulderen is het de kunst om een hoge wand van ongeveer 4 meter de beklimmen. Boulderen is niet alleen klimmen, maar het is ook puzzelen met je lichaam. Naast dat boulderen een leuke sport is heeft ook heel wat voordelen. Je wordt er sterk, gespierd en lenig van maar je traint er ook je hersenen mee en het helpt tegen stress. Om een hoge wand te beklimmen, heb je kracht, inzicht en intelligentie nodig. Een leuke uitdaging dus!

3. Een huttentocht maken

Als je een groot bergliefhebber bent die graag wandelt, dan zou je echt eens een huttentocht moeten proberen. Met een huttentocht maak je een meerdaagse trektocht door de bergen, waarbij je van hut naar hut wandelt met al je bagage op je rug. Je loopt door alpenweiden en over bergpaden, maar af en toe ook over moeilijkere stukken, zoals een (steile) puinhelling of sneeuwveld.

Je kan dan eindelijk die lange of moeilijke tocht belopen door er een huttentocht van te maken. Een huttentocht lopen is een leuke manier om nog meer van de bergen en cultuur de ontdekken. Heb je nog nooit een huttentocht gelopen dan is het ook een optie om die tocht samen te lopen met een tochtleider. En als je al heel wat ervaring hebt met huttentochten, kun je nog altijd een huttentocht op je lijstje goede voornemens zetten.

4. Nieuwe berggebieden ontdekken

We hopen natuurlijk allemaal dat we naar de bergen kunnen dit jaar. Zonder lockdowns en andere narigheid. Want er valt nog zo veel te ontdekken! Tussen de goede voornemens zagen we een hoop bestemmingen die nog ontdekt moeten worden. Van een hut die je nog altijd wil bereiken (zie het vorige punt over de huttentochten) tot nationale parken tot bergtoppen die nog beklommen moeten worden.
En je hoeft niet altijd iets nieuws te ontdekken. Als je een keer op een plek geweest bent waar je ontzettend hebt genoten, waarom zou je niet weer teruggaan? Want ook in een berggebied waar je al eens geweest bent, is vast nog wel iets te ontdekken, en anders… raak je ooit op de bergen uitgekeken?

5. Meer buiten zijn

Een goed voornemen kan ook zijn dat je meer buiten wilt zijn. Wanneer je voor een langere periode niet meer zo vaak hebt gewandeld of gefietst is het goed om daar weer rustig mee te beginnen. Zo kan je beginnen door elke dag een half uur tot een uur buiten zijn. Dit kan wandelend, fietsend of iets heel anders zijn, bijvoorbeeld tuinieren. Om je voornemen van meer buiten te zijn wat uit te breiden kan je verschillende doelen zetten. Zo kan je in je agenda opschrijven wanneer je precies elke dag naar buiten gaat, zodat je er niet meer onderuit kan komen. Je kan ook een wekelijks doel zetten, bijvoorbeeld dat je minimaal 3 uur per week naar buiten gaat. Maak die doelen wel haalbaar en kan je na een tijdje die doelen makkelijk behalen, bedenk dan nog meer doelen! Lees hier voor meer tips om vaker te gaan wandelen!

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling