Het massief van Montserrat en Pedraforca in Catalonië

In Noord-Spanje liggen twee bijzonder grillige, bizarre en schitterende bergketens: de Montserrat en de Pedraforca. De Pedraforca dankt zijn naam aan de karakteristieke vorm van de berg zelf: een soort rotsvork. De hoogste van de twee toppen, de Pollegó Superior (2498 m) is een geliefde bestemming voor bergwandelaars. De tweede  top, de Calderer is 2475 m hoog. Het is een van de meest geliefde bergen in Catalonië.

De Sant Jeroni is de hoogste piek op de Montserrat (1236 m). Andere hoge toppen zijn de Cavall Bernat, Les Agulles, Serrat del Moro, Montgrós, Sant Joan en Palomera. Het massief ligt 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona. In 1987 werd Montserrat aangewezen als nationaal park, om het behoud van deze bijzondere berg te garanderen.

Volgens de legende is een beeld van de Maagd Maria in een heilige grot Santa Cova verschenen. Sindsdien is de berg een centrum van spiritualiteit, naast diverse kleine kerkjes en kapelletjes is er een Benedictijner klooster en loopt een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compestella over het massief.

Het massief van de Montserrat is ongeveer 110 kilometer verwijderd van het massief van de Pedraforca. De verbinding is echter goed te noemen doordat het grootste deel van het traject af te leggen is langs de autosnelweg, de E9. Beide bergmassieven maken deel uit van nationale parken, respectievelijk het Parc Natural de Montserrat en het Parc Natural del Cadí-Moixero. Het bergmassief van Montserrat is vanuit Barcelona eenvoudig aan te reizen met de trein. Het biedt vooral veel mogelijkheden voor dagwandelingen. Langs Montserrat loopt ook de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella. Dit wandelnetwerk verloopt in Catalonië verder niet door bergachtig gebied.

De Pedraforca ligt in de pre-Pyreneeën en is opgenomen in een wandelwegennet dat zich uiteindelijk verbindt met hele Pyreneeën. Er liggen ook een aantal berghutten in de omgeving, hetgeen de mogelijkheid biedt tot meerdaagse tochten. Desondanks leent ook dit gebied zich vooral voor dagwandelingen. Op de Pedraforca zijn ook vele klimroutes, voor de liefhebber.

Beste periode

De zomers zijn heet, de winters zijn koud, alhoewel het klimaat in Montserrat milder is dan in het Pedraforca massief. In de hoogzomer moet men rekenen op zeer warme temperaturen. Relatief droog, wel onweer aan het eind van de dag. Beste perioden zijn waarschijnlijk de vroege zomer en het najaar (april-juni en september- oktober). Eind oktober veelal regenachtig! In de maand april en begin mei kan zich in de pre-Pyreneeën nog veel sneeuw bevinden, afhankelijk van de sneeuwval gedurende de winter.

Slapen: 

Montserrat
Nabij en in het klooster van Montserrat zijn diverse mogelijkheden om te overnachten voor een krappe of ruimte portemonnee. Het Hotel Abat Cisnerosbiedt mooie kamers voor €55,-; je kunt ook een appartement nemen in het klooster (een modern bijgebouw) voor € 14,-. De dorpjes om Montserrat, zoals Colbató, bieden ook vele mogelijkheden.

Een bemande berghut is de refugio Santa Cecilia "Bartomeu Puiggros". Klein, maar gezellig en goed voorzien. Zie hier voor informatie en contactgegevens. Het is ook mogelijk gebruik te maken van enkele onbemande onderkomens, meestal bedoeld voor sportklimmers, zoals de Felsermita Sant Salvador. Deze zijn doorgaans op slot; sleutels via de Federació Catalana d’Alpinisme.

Pedraforca

Saldes en Gósol kennen enkele hotels, maar ook een keur aan huizen en appartementen die worden verhuurd door particulieren via internet. Daarnaast kennen zowel Saldes als Gósol goed voorziene campings. In Gósol aanbevelenswaardig het symphatieke Molí de Gósol, van oorsprong jeugdherberg maar die status ontgroeid. Zie hiervoor informatie . Daarnaast zijn er natuurlijk de berghutten in de omgeving, waarvan de grootste en bekendste de Refugo Lluís Estasen is. Deze biedt plaats aan meer dan 80 personen. Er zijn ook hutten waarvoor men in het dal een sleutel moet halen of die alleen op bepaalde dagen en tijden open zijn, zoals de mooi gelegen Refugo Delgado Úbeda bij de Cap Gallina Prelada. Kijk voor een overzicht op de site van de Federació Catalana d’Alpinisme.

Bezienswaardigheden

Het klooster van Montserrat is een Benedictijnse abdij op 720 meter hoogte aan de oostzijde van de berg Montserrat. Het staat bekend als bedevaarts- en toeristenoord. De bibliotheek is bekend vanwege de aanwezigheid van het beroemde LLibre Vermell, een manuscriptenverzameling uit het einde van de 14de eeuw. Ook is er een hotel gevestigd.

De Maagd van Montserrat, die vanwege haar donkere kleur la Moreneta ("de Bruine") genoemd werd, is een houten beeld in romaanse stijl uit laat 17e eeuw. Volgens de legende is zij verschenen in een grot op de Montserrat. De feestdag van de Maagd van Montserrat wordt gevierd op 27 april. De Maagd wordt beschouwd als de beschermvrouwe van Catalonië.

Activeiten

Catalonië is een vakantieland van onbegrensde mogelijkheden. De Costa’s aan de kust voor de liefhebbers van zon en strand, steden als Barcelona, Lleida en Figueres voor de cultuurliefhebber. Er zijn veel mogelijkheden om te voet, op de fiets of op een paard de route naar Santiago de Compostella af te leggen, of in de bergen van de (pre-)Pyreneeën aan alle mogelijkheden van bergsport en avontuurlijke sporten te doen. Voor een volledig overzicht, zie de site van het bureau voor toerisme in Catalonië.
Hier vindt u per ‘soort vakantie’ alle activiteiten en informatie op een rijtje.

Wie graag wil rotsklimmen in het Montserrat of Pedraforca massief – ijsklimmen in de winter behoort in het laatste geval ook tot de mogelijkheden – wende zich tot www.climbcatalunya.com , een site die een mooi overzicht van alle routes biedt én de mogelijkheid deel te nemen aan gegidste toeren.

Bergredding

Noodgevallen onder het internationale nummer 112 aanmelden. Het noodnummer van de brandweer is 085, die van de politie 088. Weerberichten worden door de lokale toeristenbureau’s verspreid. Eventueel telefonisch via het Instituto Nacional de Meteorlogia tel.+34 906365325.

Vervoer

Naar Montserrat, trein
Barcelona is vanuit Nederland bereikbaar met de TGV vanuit Brussel naar Perpignan en vandaar verder naar Barcelona, of in Parijs opstappen in de nachttrein van de Joan Miró die ’s ochtends in Barcelona aankomt. Vanuit Barcelona is een rechtstreekse verbinding met de trein naar Montserrat, die ook via de ondergrondse kan worden benaderd. Stap op het metro en treinstation Placa d’Espanya in Barcelona op de R5, Barcelona-Montserrat-Manresa.

In Montserrat kan worden gekozen voor de tandradbaan (de ‘Cremallera’), de kabelbaan of de benenwagen naar het klooster. In Barcelona zijn diverse tickets verkrijgbaar, waar zaken als de tandradbaan, kabelbaan en/of het museum al inbegrepen zijn. De tickets worden verkocht onder de naam ‘TransMontserrat’. Reken vanuit Barcelona een dikke anderhalf uur tot aan het klooster van Montserrat. Kijk op www.renfe.es en op www.montserratvisita.com

Auto
Vanuit Utrecht is de reisafstand tot Colbató met de auto 1528 km. Vanuit Barcelona is Montserrat bereikbaar in ongeveer 45 kilometer. Volg de A2 / E15 snelweg in de richting van Manresa en later Igualada. Het klooster van Montserrat is bereikbaar met de auto: parkeren is echter moeizaam en duur. Beter is beneden aan de berg te parkeren en vandaar verder te gaan met de tandradbaan of, beter nog, te voet.

Pedraforca
Bus

Reis met de trein of het vliegtuig naar Barcelona. Vandaar verder met de bus; beste mogelijkheid is via Manresa. In drie uur en een kwartier tot het relatief grote bergstadje Guardiola De Berguedà. Vandaar weer op een andere bus in 35 minuten tot aan Saldes of tien minuten langer naar Gósol. Kijk voor verbindingen en tijden op www.mou-te.gencat.cat

Auto
Vanuit Utrecht is de reisafstand ongeveer 1400 kilometer. Volg de weg naar Andorra de la Vella, vandaar naar Berga, de grote weg naar Guardiola de Berguedà. Vanaf hier bergweggetjes naar Saldes en Gósol, waarop je doorgaans niet harder kunt rijden dan 40 km/uur. Trek vanaf Guardiola daarom zeker nog driekwartier uit. Wees bij winterse omstandigheden gewaarschuwd voor mogelijke wegafsluiting!

Fly-drive
Beste optie voor een bezoek aan het Pedraforca massief is waarschijnlijk fly-drive. Op Barcelona vliegen diverse prijsvechters voor een aantrekkelijk tarief. Huur op het vliegveld van Barcelona een auto en anderhalf uur later ben je in de bergen op je bestemming.

Kaarten

Montserrat, Mapa de Montserrat / Editoria Alpina, 1:10.000
Pedraforca, Mapa Execursionista Pirineus 21, 1:50.000. Blad: Andorra-Cadí, parc natural del cadí-moixero

Publicaties
Hemelse en duivelse ervaringen in Catalonië, Montserrat en Pedraforca, Mark van Hattem in Bergen Magazine 1 2011
100 % Catalonië en Barcelona (ISBN 978-90-5767-393-1), een uitgave van MoMedia en geschreven door Annebeth Vis, Esther Hoff en Hieke Voorberg, biedt een uitstekend overzicht van het hele Catalaanse land en zijn grote toeristische mogelijkheden, inclusief vele nuttige webadressen.
Pyrenäen 3 (ISBN 3-7633-4309-1) een ‘rood’ gidsje van uitgever Rudolf Rother en geschreven door Roger Büdeler, biedt een overzicht van wandelingen in het park Cadí-Moixero en meer.
Costa Brava, Katalonien Ost-Pyrenäen bis Barcelona (ISBN 3-7633-4328-8) van dezelfde auteur en uitgeverij doet hetzelfde, maar dan voor het kustgebied van Catalonië, inclusief het massief van Montserrat.
Montserrat, geschreven door Maria Pilar Queralt met foto’s van Jaume Balanya (ISBN 978-84-8478-093-9) is een overzicht van Montserrat geschiedenis, cultuur en natuur voor de toerist, met mooie foto’s geïllustreerd en in diverse talen verkrijgbaar. Een mooi bezit, dit boekje.
El Massís del Pedraforca is zijn evenknie, al is het dan kleiner, voor de heksenberg ten noorden van Montserrat en is een uitgave – opnieuw in diverse talen – van de nationale parken in Catalonië, zie www.parcsdecatalunya.net (geen ISBN nummer).

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt