Millstätter See. Foto Steven van Haegenberg

Vakantie in het hart van Karinthië: de Millstätter See

De Millstätter See ligt in het hart van Karinthië, de meest zuidelijk deelstaat van Oostenrijk. Het lange meer wordt omringd door groene bergen die afronden nabij de 2400 meter. De bergen worden door de locals de Millstätter Alpe genoemd en zijn de ideale biotoop voor fervente wandelaars.

Beste periode voor vakantie rond de Millstätter See

Vanaf april tot september. Door haar ligging ten zuiden van de Alpen wordt deze streek verwend door een zacht klimaat met vele zonuren. In de lente staan bergflanken mooi in bloei.

Bergwandeltochten rondom de Millstätter See

Het bergland rondom de Millstätter See leent zich perfect voor een sportieve wandelvakantie. De Millstätter Höhensteig biedt bijvoorbeeld acht dagetappes aan nabij het meer.
Meer wandelinformatie vind je hier, of ga langs de toeristische dienst van Millstatt (Marktplatz 14, 9872 Millstatt) voor een gratis wandelgids met hoogteprofielen en kaartje.

Millstätter See. Foto Steven van Haegenberg

Fietsen rondom de Millstätter See: de Drauradweg

Wie de wandelpret graag inruilt voor fietsplezier, kan de Drauradweg verkennen. Deze fietsroute volgt 222 kilometer lang de weg van het water van de rivier de Drau en loopt een tiental kilometers langs de Millstätter See.

Wie de gehele route wenst af te leggen, moet rekening houden met vijf tot zeven dagen. Niet zozeer omdat het parcours lastig is, maar vooral omdat er na zowat iedere bocht nieuwe verleidingen lokken. Het kruidendorp Irschen bijvoorbeeld, dat als een zonneterras boven het Obere Drautal waakt. Het is een natuurjuweel dat je moet zien, ruiken en proeven. Tegen elke kwaal is hier er een kruid gewassen.

Millstätter See. Foto Steven van Haegenberg

Verderop naar het oosten, richting Spittal, noopt de volgende verlokking je wederom tot een lange pauze. Café Moser is de dé gebaktempel uit de streek, waar fietsers verwend worden met appelgebak en ijs-Reindling (een ijscake). Het café is een van de vijftig Drauradwegwirte waar fietsers kunnen genieten van Karinthische specialiteiten en ook overnachten. Deze logementen bieden naast een rijke maaltijd onderdak voor één nacht, veilige fietsenstallingen en de gelegenheid om natte kleding te drogen.

Meer informatie: www.drauradweg.com – etappekaartjes en veel praktische informatie over verhuur, verblijf en horeca.

Overige activiteiten en bezienswaardigheden rondom de Millstätter See

 

  • Alpe-Adria-Trail – ambitieus en fonkelnieuw langeafstandspad dat in 38 dagetappes van de Groβglockner tot in Muggia aan de Adriatische kust kronkelt. Deze grensoverschrijdende ontdekkingsreis door drie landen (Oostenrijk, Slovenië en Italië) loopt enkele dagen langs de Millstätter See. Info: www.alpe-adria-trail.com
  • Granaatsteen. Uitje bij de Millstätter See. Foto Steven van HaegenbergGranatium – wie de ontmijningsdrang van weleer wil opsnuiven, moet het Granatium in Radenthein bezoeken. Een gids leidt je doorheen de regionale ontginningsgeschiedenis van de granaatsteen. Nadien bezoek je de oude mijnen en kan je eigenhandig granaatstenen uithakken in de rotsen naast het museum.
  • Sagamundo – wie zich wil laten onderdompelen in de wereld van de mythen en sagen, kan een bezoekje brengen aan Sagamundo in Dobriach. Niet alleen de kinderen zullen na het bezoek nog in een soort slaapmodus verkeren. 

Vervoer 

Eigen vervoer c.q. een taxi is de aangewezen manier om naar de startplaatsen van de verschillende dagtochten te rijden. Of je huurt een fiets.

Accommodaties rondom de Millstätter See. Foto Steven van Haegenberg

Accommodaties rondom de Millstätter See

De vele hotels rondom het meer vormen een ideale uitvalsbasis. Er zijn daarnaast een tiental kwalitatieve campings rondom het meer. 

Meer weten de Millstätter See

www.millstaettersee.com – uitgebreide website met toeristische info van het meer en zijn omgeving.

Kaarten

Freytag Berndt WK 221 Liesertal-Maltatal-Millstätter See-Spittal an der Drau-Nockalmstraße, 1:50.000
Kompass 066 Millstätter See, 1:25.000

Leestips

  • Kärnten – Wanderungen rund um die Kärntner Seen, Günter Lehofer, Rother Bergverlag 2012, ISBN 9783763341870
  • Bergen Magazine 2 - 2013. 

Tekst en foto's: Steven van Haegenberg

Laatst bijgewerkt mei 2013

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?