paklijst klettersteigen

Wat heb je nodig tijdens een klettersteigtocht?

Tegenwoordig zie je op steeds meer plekken in de bergen klettersteigroutes lopen. Klettersteigen, ook bekend als ‘via ferrata’, zit vaak een beetje tussen echt rotsklimmen en bergwandelen in. Langs kabels en via ijzeren constructies trek je door de bergen. Wat heb je nodig als je wil klettersteigen?

Goede schoenen

Klettersteigroutes gaan vaak over ruig terrein. Een stevig paar schoenen is dan echt onmisbaar. Maar kijk van te voren goed naar de route. Sommige routes vereisen meer (rots)klimwerk. Grote zware schoenen kunnen dan juist in de weg zitten, doordat je schoenen simpelweg niet op de kleine treetjes of uitstekende rotspunten passen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Klimgordel

Op de passages waar staalkabels in de rotswand zijn gemonteerd, moet je jezelf zekeren. Om jezelf vast te maken aan de staalkabels, moet je in eerste instantie een zitgordel (ook wel sportklimgordel of heupgordel) hebben. Indien je je gordel bij zowel binnen- als buitenactiviteiten gaat gebruiken, of als je gaat klimmen in zowel warme als koudere periodes van het jaar, is het ideaal om verstelbare beenlussen te hebben. Dan kan je de wijdte van de beenlussen aanpassen aan de dikte van je kleding.

Indien er grote haakafstanden zijn, of als je tijdens je tochten een grote rugzak draagt, kan je het beste kiezen voor een integraalgordel of voor de combinatie van een zitgordel met een losse borstgordel. Het aanhechtingspunt zit hierbij een stuk hoger, ongeveer midden op de borst in plaats van ter hoogte van je middel bij een zitgordel. Bij een eventuele val met slechts een zitgordel en met een zware rugzak, bestaat het gevaar dat je ondersteboven komt te hangen. Doordat het aanhechtingspunt bij een integraalgordel niet ter hoogte van je heupen zit, maar bij je borst, loop je gevaar niet.

Een klettersteigset

De koppeling tussen de zit- of integraalgordel en de staalkabel wordt niet gelegd met een ‘normaal’ touw, maar met klettersteigset. Maar wat is een klettersteigset?

Als je valt tijdens het klettersteigen, glij je eerst een stukje langs de staalkabel naar beneden, totdat je karabiner bij het ankerpunt waarmee de staalkabel in de rotswant zit, tot stilstand komt. Dan wordt je tegengehouden. Als je met een gewoon touw vast zou zitten, zou dat een enorme klap geven, die zo hard zou zijn dat je waarschijnlijk een paar botten in je rug of bekken zou breken. Een klettersteigset voorkomt dat. Oudere klettersteigsets doen dat door een rem, maar moderne sets gebruiken een band die heel vaak aan elkaar gestikt is (zie afbeelding). Bij een val zal het stiksel langzaam losscheuren, waardoor de val gebroken wordt.

Klettersteigsets zijn er in verschillende soorten. De traditionele klettersteigsets zijn er in een Y-vorm en in een V-vorm. De set in Y-vorm (zie afbeelding) bestaat uit twee stukken touw, waaraan de karabiners bevestigd zijn. De twee touwen komen samen bij het hoofdtouw, dat door de rem heen gaat. Het uiteinde van het hoofdtouw wordt vervolgens aan de gordel gehangen. De rem wordt aan het bevestigingspunt van de gordel vastgemaakt d.m.v. een schlinge. De staalkabels op de route kunnen nu steeds in de karabiners geklikt worden, waardoor men gezekerd is. Bij een eventuele val zal het touw door de rem schieten, waardoor de val gebroken zal worden.

Bij de klettersteigsets in V-vorm is er slechts één touw aanwezig, welke door de rem heen gaat en waar aan beide uiteinden een karabiner bevestigd is. Bij deze sets kan de rem zijn werking dan ook niet doen tijdens een val, als beide karabiners aan de staalkabel bevestigd zijn. Bij de Y-set is dit probleem niet aan de orde. De aanschaf van een set in V-vorm wordt dan ook niet aangeraden.

Helm

Klettersteigroutes lopen vaak langs steile rotswanden, of zelfs onder overhangende gedeeltes. Hier is een gevaar aanwezig van vallende stenen, een goede helm is derhalve onmisbaar. Tevens biedt een helm bescherming bij een ongecontroleerde val. Als je een helm gaat kopen, moet je vooral letten op een goede pasvorm. Een goed passende helm zal beter zitten en derhalve betere bescherming bieden.

paklijst via ferrata

Klettersteighandschoenen

Tijdens een klettersteig neem je je karabiner telkens mee langs de staalkabel, maar aan zo’n staalkabel kunnen soms scherpe punten zitten. Goede handschoenen beschermen je daar tegen, en tegelijk heb je met de handschoenen meer grip aan de staalkabel. De meeste klettersteighandschoenen laten de vingertoppen vrij, waardoor je vrijer kunt bewegen.

Kaart

Sommige klettersteigroutes zijn erg lang. Anderen kruisen elkaar, of lopen langs wandelroutes. Om je goed te kunnen oriënteren is een goede kaart van de klettersteigroute én de omgeving noodzakelijk. Een wandelkaart met een schaal van 1:25.000 is vaak goed, maar een kaart van de route is aan te raden. Zorg dat je de kaart ook goed kan lezen.

Andere spullen

Naast deze spullen heb je natuurlijk ook je ‘gewone’ bergwandeluitrusting nodig. Let dus op voldoende kleren om je aan te passen aan de weersomstandigheden, voldoende eten en drinen, en spullen om je te beschermen tegen de zon. En kom je op weg naar de klettersteig, op de terugweg, of onderweg nog andere zaken tegen, zoals een gletsjer? Dan moet je daar natuurlijk ook de juiste spullen voor meenemen. Hier lees je meer over een paklijst voor een bergtocht

Meer weten over klettersteigen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je eerste klettersteig of via ferrata

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?