Wandelen in de besneeuwde bergen

Winterwandeling: wat neem je mee?

Zo’n wandeling in de winter is altijd heerlijk. De kou is verfrissend en je word weer even helemaal wakker. Maar om zo’n wandeling prettig te houden is een goede voorbereiding van groot belang. Dus wat moet je meenemen of je winterwandeling?

Laagjes

De temperaturen gaan omlaag, dus warmere kleding is van groot belang. Maar tijdens het wandelen krijg je het vanzelf warm. Daarom is het handig om te kleden in lagen. Denk hierbij aan een hardshell jas, fleece trui en lang ondergoed. Zo kan je wat uittrekken als je fanatiek bergopwaarts aan het lopen bent en weer wat aandoen tijdens een pauze.

Handschoenen

Met het koude weer is het vanzelfsprekend dat je handschoenen moet dragen. Maar welke zijn dan goed? Als je in de bergen door de natte sneeuw wil gaan wandelen, of er neerslag op je pad komt, zijn waterdichte handschoenen goed. Maar doe onder die waterdichte handschoenen dan nog een paar gevoerde handschoenen. Zo hou je alle warmte vast.

Schoenen

Voor een wandeling door de kou zijn sneeuwschoenen erg fijn. Ze komen hoog boven de enkel uit, waardoor de warmte wordt vastgehouden en door de rubberen zool zijn ze 100% waterdicht. Wel zijn ze vaak van een minder goed voetbed voorzien. Dit zjin dus schoenen voor kortere afstanden.
Je kan ook kiezen voor winterschoenen. Hoewel deze niet altijd net zo waterdicht zijn als sneeuwschoenen zijn ze vaak comfortabeler om mee te lopen, je houdt een wandeling vaak langer vol. Daardoor zijn ze ook als er weinig of geen sneeuw ligt, maar het wel erg koud is, praktisch. .
Koop je laarzen een halve maat groter dan dat je normaal zou kopen, zodat er dikke sokken in passen.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


Extra batterijen of accu’s

De kou slurpt de accu van je apparaten heel snel leeg. Daarom is het goed altijd een reserve-accu of reserve batterij mee te nemen, zodat je nooit met een lege telefoon of camera komt te staan.

Neem een foliedeken of bivy mee

Met de lage temperaturen koel je sneller af dan je door hebt. Voor de extra uitdagende tochten kan je daarom voor de zekerheid een foliedeken of bivy meenemen. Als de tocht dan langer duurt dan verwacht, kun je onderkoeling enigszins stoppen of afremmen door jezelf in een isolatiedeken te wikkelen.

Lawine-uitrusting

Ga je de wat meer onherbergzame delen van de bergen in? Dan is lawine-uitrusting van levensbelang. Een lawinerugzak, sondes, schep, een pieper, ze moeten dan allemaal mee. En je moet er natuulijk ook mee om kunnen gaan! 

Thermofles

Je lichaam wordt het beste en snelst weer warm van warm eten of drinken. Neem daarom een thermofles mee met daarin bijvoorbeeld thee of soep. Zo verwarm je je lichaam en kom je tegelijkertijd weer op kracht om verder te trekken.

Zonnebril

Hoewel je bij de winter niet gelijk aan een felle zon denkt, heb je deze hard nodig tijdens je tocht. Als de zon fel op het sneeuw reflecteert, kan je sneeuwblind worden. Dit kan gevaarlijk zijn. Om dat te voorkomen kan je daarom het beste een zonnebril met polariserende glazen opzetten. Ga je skiën of snowboarden? Pak dan een echte skibril.

Zonnebrand

Je lichaam zal merendeels ingepakt zijn, maar de zon die op de weinige ontblote huid schijnt, brandt net zo hard als in de zomer. En in de sneeuw, komt dat zonlicht ook nog eens van alle kanten, doordat de Uv-straling op de sneeuw weerkaatst. Gooi daarom een fles zonnebrand met een hoge beschermingsfactor in je rugzak, en gebruik het natuurlijk. Wist je trouwens dat er speciale zonnebrand voor de wintersport bestaat?

Hoofdlamp

Ook als je niet van plan bent om in het donker op tocht te gaan, kan je op donkere plekken stuiten. Als het weer omslaat, Bijvoorbeeld. En al helemaal als je door zo’n weersomslag vertraging oploopt. Het wordt immers vroeg donker in de winter, zeker als je diep in een dal bent en de zon al vroeg achter de bergen in het westen zakt.

Lucifers of aansteker

Het is handig om altijd de zekerheid voor een vuur bij je te dragen. Lucifers en aanstekers zijn kleine verpakkingen, dus die gaan zo mee in de tas. Hou wel je lucifers droog in de sneeuw!

Waterflessen

Drinken is één van de meest belangrijke dingen om mee te nemen. Maar in de winter stuit je op de kans dat het water bevriest. Neem daarom een paar 1 liter flessen mee met een grote opening, in plaats van kleine flessen met een kleine opening. Door de grote opening bevriest het water minder snel.
Als je de fles buiten je rugzak mee wil dragen, moet je er een geïsoleerde hoes omheen doen.

Meer spullen?

Is je rugzak al vol? Oeps! Bovenstaande spullen zijn vooral in de winter handig, maar afhankelijk van wat voor tocht je gaat lopen, kan het zijn dat je nog meer nodig hebt. Loop je een tocht van meerde dagen? Dan heb je meer, of andere spullen nodig. Hier hebben we een paklijst voor een gewone huttentocht. Ga je sneeuwschoenwandelen? Dan vind je hier nog een handige paklijst. 

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.