berggevoel vasthouden

Zo ben je tóch even weg, zonder van huis te gaan

Hoe graag we ook zouden willen, je kan niet altijd bergwandelen. Hoe kun je tussen je bergvakanties door toch nog blijven genieten van de bergen?

Wegdromen bij avonturenfilms

Het najaar is voor veel mensen een periode om onder een dekentje weg te kruipen op de bank en een goede film aan te zetten. Dat kan natuurlijk weer een kerstfilm zijn, maar je kan ditmaal ook voor een avontuurlijke bergfilm kiezen. Op streamingdiensten zoals Netflix, HBO Max en Disney+ zijn heel wat documentaires te vinden over de avonturen van bergbeklimmers en andere avonturiers waarvan de adrenaline sneller door je lijf gaat stromen.

Ook YouTube staat trouwens vol met korte films van avonturiers die erop uit trekken in de bergen. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Pak een (berg)boek

Van Bill Brysons hilarische avonturen op de Appalachian Trail (die trouwens ook verfilmd zijn) tot de bestsellers van Paolo Cognetti, de bergen hebben talloze schrijvers geïnspireerd en doen dat nog altijd. En niet alleen maar boeken over avonturen of mooie romans zijn aanraders voor een avondje op de bank. Das Alpenbuch, ook in het Engels te krijgen als The book of the Alps, is een prachtig boek bomvol leuke informatie en weetjes over de Alpen. Handig als je eens een pubquiz wil winnen, maar ook inspirerend! 

Luister een goede podcast

Er zijn ook talloze podcasts van bergsporters en andere avonturiers te beluisteren. Veel podcasts gaan over bijzondere belevenissen en avonturen, andere zijn juist leerzaam en kun je zien als een soort hoorcollege met tips en trucs voor jouw volgende bergwandelingen. En dan is er natuurlijk ook nog onze eigen Nederlandse Outdoor Podcast! 

Doe een cursus

Ook thuis kan je je bergwandelvaardigheden bijspijkeren. Dicht bij huis worden heel wat cursussen gegeven waarmee je tijdens een volgende bergvakantie weer wat beter en zelfstandiger uit de voeten kan. De keuze is reuze: van trainingen om beter met kaart en kompas om te gaan, tot (theoretische) cursussen lawinekunde en -ook leuk- cursussen natuurfotografie. 

Pak een binnenbergsport op!

Ja, bergsporten kan binnen, een beetje tenminste. Klimmen, en vooral boulderen, is de laatste jaren ontzettend populair geworden en het aantal klim- en boulderhallen is enorm gegroeid. Om zelfstandig te klimmen moet je vaak wel een cursus volgen, maar in veel klimhallen worden instapcursussen aangeboden. Boulderen is vaak nog laagdrempeliger. Met een paar klimschoenen (die je meestal kan huren) en een beetje voorzichtigheid kun je vaak al meteen zelfstandig je eerste stappen op de klimmuur zetten. Hoewel klimmen en boulderen in een hal natuurlijk totaal anders is dan klimmen op echte rotsen, is het wel een leuke manier om in beweging te blijven. Tenminste… als je geen hoogtevrees hebt natuurlijk! 

 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt