Bergschoenen

Zo verhelp je piepende schoenen

Een piepende schoen kan een rustige wandeling flink verstoren. Zodra je het eenmaal hebt opgemerkt, kun je het niet meer negeren. Irritant, zeker tijdens een tocht door een stil berggebied. Maar er kan meer aan de hand zijn. Een piepend geluid kan ook een teken zijn dat je even naar de schoenmaker moet.

Gepiep onder de zool

Een piepende zool hoeft niet meteen te betekenen dat je de laatste kilometers op je huidige paar schoenen wandelt. Als de zool van je schoen niet altijd piept, maar alleen als je op een specifieke ondergrond loopt, hoef je je geen zorgen te maken; het betekent dat de zool gemaakt is van hoge kwaliteit rubber! Het is nou eenmaal zo dat rubber in combinatie met sommige materialen, zoals bijvoorbeeld beton, een piepgeluid maakt. Daar kun je in de praktijk weinig aan doen, behalve misschien dit type ondergrond vermijden. 

Gepiep in de zool

In sommige gevallen, voornamelijk als het schoenen met een dikke zool betreft, kan er lucht vast zitten tussen de binnen- en buitenzool. Dit kun je verhelpen door met een naald onder je zool te prikken, zodat de lucht eruit kan lopen. Daar moet je wel mee uitkijken, bijvoorbeeld als je zool uit veel verschillende materialen bestaat, of als er bijvoorbeeld luchtkamers of andere zachte materialen in de zool verwerkt zijn. Dan kan het een goed idee zijn om even naar de schoenmaker te gaan.

Gepiep aan de binnenkant van de schoen

Gepiep aan de binnenkant van de schoen kan ook veroorzaakt worden door vocht aan de binnenkant van je schoen. Bijvoorbeeld omdat er een beetje lucht of vocht onder de losse binnenzool zit. Het kan in dit geval helpen om je binnenzool er even uit te halen en een beetje talkpoeder aan de binnenkant van je schoen te strooien. Dit absorbeert het vocht en kan daarmee het piepende geluid verhelpen.

Gepiep aan de bovenkant van de schoen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een piepende schoen is dat de tong van de schoen tegen het leer aan de binnenkant van het bovenwerk van je schoenen wrijft. Je kunt proberen om wat handcrème of vaseline tussen de tong en het stuk leer waar je vetergaten zitten te doen. Dit stopt de stugge wrijving en kan het piepen stoppen. Ook kan gepiep een teken zijn dat je schoenen niet helemaal goed zitten. Je schoenen (nog) beter inlopen kan vaak al helpen. Zijn je schoenen al ingelopen? Kijk dan of je het piepgeluid kan verhelpen door je veters wat beter aan te trekken, of je veters even helemaal opnieuw te rijgen.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen