hangbrug portugal 516 arouca

De langste hangbrug ter wereld hangt in Portugal

In Portugal is de langste voetgangershangbrug ter wereld geopend. Het 516 meter lange bouwwerk overbrugt het dal van de rivier Rio Pavia in de buurt van de stad Arouca.

Het enorme bouwwerk is 516 meter lang en staat daarom bekend als de 516 Arouca. Het gevaarte hangt 175 meter boven de rivier en is dus niet bepaald voor mensen met hoogtevrees! Maar als je de hoogte weet te overwinnen, krijg je er wel wat voor terug: een fantastisch uitzicht op het dal van de Rio Pavia, dat midden in het UNESCO Geopark Arouca ligt.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Dat je écht geen last moet hebben van hoogtevrees, bleek in het weekend van 2 mei 2021, toen de brug na twee jaar bouwen werd opengesteld voor het publiek. Het loopdek is gemaakt van stalen roosters. Dus je kijkt zo tussen je voeten door de diepte in. En dat is soms… even slikken! En daar blijft het niet bij. De hangbrug hangt dan wel aan grote stalen kabels, hij wiebelt met de wind en de stappen van alle wandelaars mee.

De brug is een nieuwe attractie voor het Geopark en hoewel de brug er niet speciaal voor gebouwd is, hopen de Portugezen dat de nieuwe wereldrecordbrug het toerisme in de regio een flinke impuls kan geven als de coronacrisis helemaal voorbij is.

Ruig landschap

De regio rondom Arouca staat bekend om het ruige landschap waar je fantastisch kan wandelen, kajakken of en canyoningtocht kan maken. In 2018 en 2019 kregen de dichtbijgelegen Passadiços do Paiva, wandelbruggen die aan de rotswanden boven de rivier hangen, nog een World Travel Award, min of meer de Oscars van het internationale toerisme, voor de beste toeristische attractie in de categorie ‘avontuur’. Het Geopark is ook bekend om de grote hoeveelheden fossielen die hier gevonden zijn.

De brug is niet helemaal vrij te bezoeken. Omdat het wandelpad maar 1,20 meter breed is, koop je als bezoeker een tijdslot voor de brug. Daarna ga je onder begeleiding van een gids richting de brug. De gids vertelt meer over de omgeving en de brug. Wie zodra een reisje naar Portugal weer mogelijk is, de brug en het dal wil bekijken, kan terecht op de site van de brug.

Natuurparken met diepe dalen maken graag gebruik van zulke spectaculaire hangbruggen als attractie. De laatste jaren zijn er in Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse natuurgebieden meerdere van dit soort hangbruggen geopend, die allemaal eventjes aanspraak konden maken op de titel van ‘de langste’. Ook in China worden veel van dit soort bruggen gebouwd, vaak met glazen vloeren!

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?