Komt er een nieuw leeftijdsrecord op de Everest?

Ondanks dat de Nepalese overheid maatregelen neemt om recordpogingen op de Mount Everest tegen te gaan, is er toch nog een hoogbejaarde bergbeklimmer die naar het dak van de wereld wil. Als alles goed gaat, heeft de Nepalees Min Bahadur Sherchan straks het leeftijdsrecord op de de hoogste berg ter wereld op zijn naam staan.

Oudste beklimmer van de Everest

Min Bahadur Sherchan zette in 2008 al een record op de Mount Everest, toen hij op 76 jarige leeftijd de top van ’s werelds hoogste berg haalde. Maar in 2013 werd zijn record verbroken door de Japanner Yuichiro Miura . Hij was maarliefst 80 jaar oud toen hij de titel oudste beklimmer van de Everest op zijn naam zette. Serchan probeerde sindsdien meerdere keren om het record weer te veroveren, maar wist de top niet nog een keer te halen.

Vertrouwen in de goede afloop

De voorzitter van de Nepalese Mountaineering Association heeft er vertrouwen in dat zijn landgenoot de otp gaat halen. Volgens hem heeft Serchan, die ooit als elitesoldaat in het Britse leger diende, een sterke wilskracht en is hij vastbesloten om de top te halen. Volgens Serchan zelf gaat het echter niet om het record. Hij wil met zijn beklimming laten zien dat bejaarden nog tot heel wat in staat zijn, en op die manier ouderen meer zelfvertrouwen geven. Ook wil hij een inspiratiebron zijn voor jongere klimmers.

Maatregelen tegen ongelukken op Mount Everest

De plannen van de hoogbejaarde Nepalees zijn opmerkelijk. De Nepalese overheid kondigde namelijk in 2016 aan de regels voor Everestbeklimmingen aan te scherpen. Er zouden geen rare recordpogingen meer mogen plaatsvinden, en er worden eisen gesteld aan de klimmers die een vergunning aanvragen. Zo zou het aantal dodelijke ongelukken op de berg teruggedrongen moeten worden. Één van de maatregelen die de Nepalese overheid op het oog heeft, is het instellen van een leeftijdslimiet op de Everest. Klimmers jonger dan 16 jaar en ouder dan 75 jaar zouden dan de Mount Everest niet meer mogen beklimmen. Dat zou betekenen dat het leeftijdsrecord op de Everest in handen blijft van Yuichiro Miura.

Bron: Himalayan Times

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.