Alpentradities in de herfst

Alpentradities in de herfst

Er zijn in de Alpen het hele jaar door veel tradities, dus ook in de herfst! Natuurlijk is het leuk om daar lekker aan mee te doen, maar dan moet je natuurlijk wel weten welke tradities er zijn. Daarom staan hier alle tradities die je met de herfstvakantie in de alpen tegen kan komen.

Törggelen in Zuid-Tirol

Törggelen is een Zuid-Tiroolse traditie waar je van begin oktober tot eind november van kan genieten. Deze oude traditie vind zijn oorsprong in de wijnhandel. Ooit kwamen de boeren en wijnhandelaars bij elkaar in de herfstmaanden om de nieuwste wijnen te proeven. Maar hoe de traditie nou precies is ontstaan, dat is niet helemaal zeker. Er gaan wel verhalen rond die vertellen dat vroeger de boeren uit de vallei van Eisacktal hun eigen wijn produceerden en schonken aan de bergboeren, die in ruil daarvoor mocht het vee in hun weilanden mochten laten grazen. Tegenwoordig gebeurt het Törggelen met de lekkerste Zuid-Tiroolse specialiteiten die je kan combineren met de mooiste herfstwandelingen. 

Almabtrieb

Wanneer de zomer ten einde komt en het najaar begint, is het tijd voor de Almabtrieb, een typische traditie in de Alpen. Op straat hoor je mensen, klassieke koebellen, licht gejodel, hoeven en ook wat geloei van de koeien. De Almabtrieb is een jaarlijkse traditie waarbij boeren de koeien, schapen en de rest van het vee van de almen terug naar het dal brengen. Dit oude ritueel vindt plaats in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Elk jaar in september en oktober worden de koeien versierd met bloemen, slingers en natuurlijk de koebellen, voordat ze te voet naar het dal gaan.  Hoe uitbundiger de versieringen, hoe groter het feest wordt.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Kastanjefeesten

Het kastanjefeest, ook wel Castagnatas genoemd, word elke herfst in delen van Zwitserland, Italië en Spanje gevierd. Ook bij deze traditie is het moeilijk te achterhalen wanneer die precies ontstaan is, maar het gaat vooral om de gezelligheid en het lekkere eten. De kastanje is een belangrijke voedingsbron, daarom vieren ze met dit feest de oogst ervan. Tijdens het feest geniet je van de markten, muziek, lokale lekkernijen, veel gezelligheid en natuurlijk de geroosterde kastanjes. In Valsugana kan je ook met een gids gaan wandelen onder de kastanjebomen en word je nog veel meer verteld over het kastanjefeest.

Kastanjefeest

Chästeilet

Deze traditie bestaat al bijna 300 jaar en wordt elk jaar in september gevierd in Justital, Zwitserland. Met deze traditie maken de herders in de zomer kaas van de melk van meer dan 250 koeien. Aan het eind van de zomer, tijdens Chästeilet, worden deze kazen verdeeld onder vele lokale boeren. Tijdens het feest wordt er muziek gespeeld, gejodeld en worden er veel lokale specialiteiten gegeten. Daarna zullen de herders en vrouwen in traditionele klederdracht samen met hun versierde vee de vallei in gaan.

Älplerchibi

De Älplerchibi is een eeuwenlange alpen festival waarbij boeren samenkomen om na een succesvolle zomer God te bedanken voor wat ze hebben gekregen en om te genieten van eten, muziek en samen dansen. In een grote versierde hal lunchen de mensen samen, tijdens de lunchen ‘beschuldigen’ ze elkaar van domme fouten die ze het afgelopen jaar hebben gemaakt in een rijmvorm. De 400 jaar oude traditie wordt in oktober en begin november gevierd in Zwitserland.

Oktoberfest

Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest wat niet alleen groots in München wordt gevierd, maar ook in delen van Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Bij het Oktoberfest denk je vast gelijk aan een bierfestijn, maar ook achter dit feest zit een traditie. Het eerste Oktoberfest werd gehouden ter ere van de bruiloft van kroonprins Ludwig I en prinses Therese van Saksen-Hildburghausen, die op 12 oktober 1810 trouwden, iedereen in München was uitgenodigd. Het feest was zo’n succes dat ze besloten om het daarna elk jaar te houden.

Sinds 1950 wordt het festival op dezelfde manier geopend: op de eerste dag wordt er om 12 uur een saluut met 12 kanonschoten afgevuurd. Daarna trapt de burgermeester het feest af met het eerste special Oktoberfest-biertje.

Oktoberfest

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!