#REF!

10 mooiste zonsondergangen in de bergen

Kaapstad foto warrenskiIedere wandelaar, fietser, klimmer, skiër en snowboarder wordt op het eind van een actieve dag het liefst getrakteerd op één ding: een prachtige zonsondergang. We kunnen er geen genoeg van krijgen en pakken telkens maar weer de fotocamera als het fenomeen zich voordoet. Maar waar zijn nou de mooiste en bijzonderste plekken om de zon onder te zien gaan? Bergwijzer trakteert je op tien beeldschone bergzonsondergangen.

Atacama Desert foto ana-ge

Valley of the Moon, Chile's Atacama Desert

Deze prachtige zonsondergang is bovenop een van de bergen in de Chili woestijn. De grote uitstekende rotsen en de lage heuvelachtige bergen vormen een perfecte ondergrond voor de bloedrode zonsondergang. De Atacama woestijn wordt ook wel de vallei van de maan genoemd. Deze woestijn is de droogste plek op aarde en is een van de weinige plekken waar helemaal geen leven voorkomt. Het mooiste moment ontstaat wanneer de toeristen verdwijnen en de zon achter de zandduinen begint te schuilen.

Kaapstad Tafelberg foto Blyzz

Kaapstad, Zuid-Afrika

Op het hoogste punt in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad heb je een perfecte plek om de zonsondergang te bekijken. Met uitzicht over de Tafelberg lijkt het alsof je het einde van de wereld heb bereikt. Zoals de naam al doet vermoeden heeft Kaapstad een Nederlandse geschiedenis. Het was namelijk oorspronkelijk een verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika. Het tijdsverschil in Nederland en Kaapstad verschilt tijdens onze zomertijd helemala niks, dus eenmaal aangekomen in Kaapstad kan je zonder jetlag een mooie dag beëindigen met een nog mooiere zonsondergang.

Miyajima foto king nikochanMiyajima, Japan

Tussen de bergen van Japan bij de heilige plaats van Miyajima is de zonsondergang het enige dat mooier is dan het gebied zelf. De groene bergen en de natte velden zijn een waar aanzicht om te bekijken. Je moet er ver voor reizen, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het Miyajima eiland is een echte toeristische trekpleister. De Miyajima of Itsukushima-schrijn is een traditionele Japanse poort die toegang zou verschaffen tot het Shinto-heiligdom. Een perfecte plek voor een mythische zonsondergang

Grand Canyon foto SteveD

Grand Canyon, Amerika

De Grand Canyon in Arizona, de Verenigde Staten is op zichzelf al een wereldwonder te noemen, maar doe daar een zonsondergang bij en je krijgt iets wonderbaarlijks. De spleet die tussen twee bergen doorgaat is bijna 450 kilometer lang, dus er is genoeg plek om van de ondergaande zon te genieten. Eenmaal op de top van de Grand Canyon aangekomen en je hebt een geweldig uitzicht over de oranje kloof die miljoenen jaren geleden door de Colorado rivier is gemaakt.

Matterhorn foto simonsimages

Matterhorn, Zwitserland

De Matterhorn in Zwitserland is een van de bekendste bergen ter wereld en het is ook geen verrassing dat je hier de mooiste zonsondergang kan tegenkomen. De uitstekende piek met daarachter een oranje zon creëert een prachtig uitzicht. Wintersporters kunnen op de grens van Italië en Zwitserland om de berg heen skiën. Wil je de zonsondergang nog zien, dan moet je op de pistes blijven totdat het laatste liftje sluit en je samen met de veiligheidsmedewerkers naar beneden kan.

Assekrem foto giecoquierre

Assekrem, Algerije

Het wordt vaak een heilige of spirituele plek genoemd en is misschien wel de mooiste plek om een zonsondergang te ervaren. De drie iconische bergen van Algerije, of wel de plateau van Atakor genoemd. Het is moeilijk om er te komen, maar het uitzicht is er prachtig. Assekrem heeft niets voor niets de betekenis ‘het einde van de wereld’. De bergen zijn te vinden in het Nationale Ahaggar Park in het hart van de Sahara. Maar in plaats van zanderige duinen zie je rotsen en bergen. Een bijzondere plek om een bijzonder moment te aanschouwen.

Mont Blanc foto Or Hiltch

Mont Blanc, Frankrijk

Een van de favoriete plekken voor wintersporters is het Franse skigebied rondom de 4811 meter hoge Mont Blanc. Veel mooie uitgestrekte pistes en prachtige uitzichten die gepaard gaan met ongelofelijke zonsondergangen. De Mont Blanc is ook een erg populaire plek voor klimmers en wandelaars. De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. Een perfect uitzicht is vanaf de top zelf. Als je boven de wolken uitkomt en ziet hoe de zon langzaam onder het deken van witte lucht verdwijnt.

Sella Massif foto micio.macho

Sellamassief, Italië

In een dag rondom het enorme Sellamassief skiën via de Sella Ronda. Wie later dan tien uur begint en niet de snelste skiër is, racet op het moment van zonsondergang naar het laatste liftje die nog tien minuten open is. Door de angst vast te komen zitten, ben je misschien zo gestrest, dat je het niet ziet, maar de oranje gloed van de ondergaande zon over het Sellamassief is een prachtig zicht om te aanschouwen. De Sella Ronda is bekend om haar aaneenschakeling van pistes die je door de Dolomieten en om het Sellamassief leiden.

Machapuchare foto Marina & Enrique

Machapuchare, Nepal

Nepal kan je eigenlijk het land van de bergen noemen. De een is nog mooier dan de ander. Het is ook niet merkwaardig dat er hier en daar wat prachtige zonsondergangen zijn te bewonderen. De Mount Everest is misschien de hoogste, maar de Machapuchare is waarschijnlijk het mooist om naar te kijken als de dag ten einde komt. De manier waarop de Machapuchare uitsteekt tussen de kleinere bergen eromheen of de uitstekende punt waar de laatste restjes van de zonneschijn op stralen. Je kan de berg alleen van afstand bewonderen, want de lokale bevolking heeft de berg tot heilige plek van Shiva verklaard. Niemand heeft dus toestemming om er op te klimmen. Dus dan ga je de machtige berg van een afstand bekijken terwijl de zon achter de horizon verdwijnt.

Mt. Cook foto !Serendipity

Mount Cook, Nieuw-Zeeland

Weinig landschappen zijn zo perfect voor fantasieverhalen als die van Nieuw-Zeeland. In het land waar de Tolkien-films tot leven kwamen, vind je de mooiste bergen en de meeste weergaloze zonsondergangen. Of je nu vlucht voor een gemene tovenaar of gewoon voor je plezier naar Nieuw-Zeeland reist, er zijn weinig mooiere plekken. En voor iedereen die niet in staat is om bijvoorbeeld de Mount Cook te beklimmen: het minder gevaarlijke landschap van Nieuw-Zeeland is ook een perfecte setting voor een romantisch einde van de dag.

Meer inspiratie
De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past